A doua interpelare pentru o diplomatie curata [1]

Senatorul Eugen Mihaescu, vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului, a depus in cursul acestei saptamani o a doua interpelare la adresa ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

In cadrul primei interpelari, senatorul Mihaescu solicita sefului diplomatiei romane sa explice in ce stadiu se afla restructurarea Ministerului Afacerilor Externe si de ce in randurile functionarilor acestui minister se regasesc inca fosti membri ai nomenclaturii sau serviciilor de informatii comuniste. Senatorul Eugen Mihaescu solicita informatii "in privinta perpetuarii in structurile MAE a unor functionari" care s-au dovedit fie informatori ai Securitatii, fie ofiteri ai fostei Directii de Informatii Externe din cadrul Securitatii.

Printre functionarii numiti de senatorul Mihaescu se numara Andrei Magheru "dovedit in presa ca informator al Securitatii, actualmente delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO". De asemenea, se solicitau informatii privindu-l pe "Alexandru Mugurel Buje, director general al Directiei Resurse Umane, fost ofiter DIE la Milano, inainte si dupa 1989. In prima interpelare, senatorul Mihaescu mai adresa urmatoarele intrebari: "Este oare misiunea MAE sa inlocuiasca activitatea Serviciului de Informatii Externe? Este util oare pentru imaginea Romaniei ca MAE sa recupereze si sa recicleze personalul pensionat sau disponibilizat de SIE?".

Datorita faptului ca in reactia ministerului nu se raspunde la intrebarea de mai sus, senatorul Mihaescu a depus o noua interpelare in care reia aceasta solicitare. MAE a anuntat ca pentru a clarifica situatia diplomatilor va cere acestora sa solicite certificate de la CNSAS care sa ateste faptul ca nu au facut politie politica. In noua interpelare, senatorul Mihaescu reaminteste ca "CNSAS nu poate pune la dispozitie dosarele celor considerati ODC (Ofiteri Deplin Conspirati)". De asemenea, se solicita ca verificarea privind colaborarea cu fosta Securitate sa fie efectuata nu numai pentru personalul din conducerea ministerului, ci si pentru personalul care va fi trimis in strainatate. Totodata, noua interpelare reia problemele sefului directiei de resurse umane din MAE, Alexandru Mugurel Buje "banuit ca ar fi facut parte din DIE-SIE" ca si pe cea a lui Aurel Preda "aflat la conducerea corpului de control al ministrului de aproape zece ani si care are varsta de pensionare". Senatorul Mihaescu mai vrea sa afle daca nu cumva "numarul ofiterilor de informatii deplin conspirati din cadrul MAE este astazi mai mare decat in timpul lui Ceausescu".
Publicat de : George DAMIAN
Data publicării: 02 Apr 2005 - 11:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2851&titlu=A_doua_interpelare_pentru_o_diplomatie_curata