Vorbind serios despre Bucuresti [1]

Retineti un nume: George Iacobescu. Este unul dintre cei mai importanti romani la aceasta ora. George Iacobescu este directorul executiv al companiei Canary Warf, care a reusit sa readuca la viata zona Docurilor Londrei.

Un impresionant proiect urbanistic, cotat astazi drept cel mai dinamic centru financiar si comercial al trufasei capitale britanice. Alaturi de Millenium Dome, noul cartier al Docurilor este considerat de specialisti ancora pe care batrina Londra a aruncat-o spre mileniul trei.
Acum o luna si ceva, George Iacobescu s-a aflat la Bucuresti, cu ocazia unei reuniuni care a marcat lansarea proiectului unui centru urban, cuprinzind cladiri de afaceri, locuinte, spatii pentru expozitii si manifestari culturale. A fost, poate, unul dintre cele mai importante lucruri care i s-au intimplat Bucurestiului in ultima vreme.
Capitala a unei tari aflate in pragul admiterii in Uniunea Europeana, Bucurestiul are nevoie de o declaratie de civilizatie si modernitate. Ar putea fi noi cladiri de afaceri, simboluri ale unui dinamism economic si ale dorintei disperate de iesire din saracie, de europenizare. Ar putea fi reinvierea unui centru istoric, asa cum au toate capitalele civilizate de la Budapesta incolo. Ar putea fi un complex sportiv pentru secolul XXI. Sau un centru cultural precum “George Pompidou” din Paris. Sau un sediu pentru o organizatie internationala dupa modelele Genevei ori Vienei. Sau un aeroport al viitorului. Orice. Bucurestiului ii trebuie un numar de mari proiecte de modernizare, care sa marcheze intrarea Romaniei intr-o alta lume.
Multi vor spune ca noi ar trebui sa ne limitam la praful nostru, la ciinii nostri, la gunoaiele noastre. Nimic mai fals! De fapt, ai murit atunci cind ai incetat sa mai visezi.
O capitala a unei tari care intelege ce urmeaza sa i se intimple dupa 2007-2008 are nevoie de lideri care sa-si asume roluri mai importante decit cele ale primarilor de sector. Ei trebuie sa simta si sa priceapa incotro se indreapta lumea. Sa fi vazut macar citeva metropole de pe mapamond si sa fie suficient de mobilati la minte incit sa se fi intors de acolo mai destepti.
Altfel, inseamna ca au tocat banii de pomana. Conducatorii Bucurestiului trebuie sa fie capabili sa construiasca si sa gestioneze proiecte.
Sa poata aduna in jurul lor oameni valorosi, care au puterea de a da o viziune asupra dezvoltarii orasului: arhitecti, antreprenori, istorici, sociologi, artisti... Sa se miste natural in medii de afaceri dintre cele mai sofisticate, sa fie negociatori abili, macar cit pentru o jumatate de ministru de externe. Si, in sfirsit, sa aiba ce sa-i spuna unui om precum George Iacobescu, cel care a inventat una dintre emblemele Londrei secolului XXI.
Cu sau fara aceasta campanie electorala bleaga, daca sintem cetateni si nu o simpla populatie vietuitoare printre blocuri cenusii, ar trebui sa avem din cind in cind puterea de a ne gindi la astfel de lucruri.
Publicat de : Ovidiu Nahoi
Data publicării: 02 Apr 2005 - 12:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2862&titlu=Vorbind_serios_despre_Bucuresti