Primăria Oradea își vinde toate regiile: apă-canal, transport, termice și piețe [1]
Consilierii locali orădeni au decis în ultima ședință: primăria va demara procedurile pentru privatizarea tuturor regiilor. Sunt vizate serviciile de transport în comun, energie termică, administrarea piețelor și apă-canal.
Scenariile n-au întârziat să apară: regiile se vând pentru că municipalitatea nu le mai poate administra, sau se vând pentru a le putea cumpăra anumite grupuri de interese deloc străine edililor locali.
Proiectul de hotărâre a stârnit discuții ample… înainte de a fi propus spre aprobare. Strânși bine în chingi de partide, consilierii n-au mai fost atât de curioși în plen și majoritatea lor a aprobat voios decizia de începere a demersurilor privind vânzarea regiilor.
Singura care s-a pronunțat împotrivă este consilierul Silvia Suciu, cea care taxează întotdeauna jocurile de culise ale municipalității și care și-a și argumentat decizia: „Ar fi mai bine să ne gândim de zece ori dacă este nevoie de privatizare. Prin vânzarea RA Apă-Canal, Electrocentrale SA, OTL și RAPAS municipalitatea își va pierde controlul și nu avem nici o garanție că viitorul proprietar va face investiții sau că nu va falimenta.
De asemenea, gândiți-vă că este vorba de niște servicii de monopol, iar în cazul scumpirilor repetate și exagerate singura care va suferi va fi populația. Ne permitem noi, cei pe care oamenii i-au ales să aibă grijă de comunitate, să-i dăm pe mâna unor afaceriști care nu vor avea altă preocupare decât profitul ? Eu nu-mi permit să votez contra intereselor orădenilor, dacă dumneavoastră a faceți n-aveți decât”, a afirmat Silvia Suciu.
Nici un consilier n-a fost curios să afle de ce șefilor municipalității li s-a făcut subit de privatizarea regiilor: nu le mai pot administra, sau trebuie cumpărate de cineva anume ? Pentru că, în halul în care arată unele regii, e greu de crezut că vor atrage cumpărători firme serioase.
Directorii tuturor regiilor orădene au salarii de zeci de milioane de lei lunar, iar membrii Consiliului de Administrație, politicieni sau oameni apropiați puterii dar cărora trebuia să li se dea un ciolan de ros, încasează și ei lunar 20% din salariul directorului. Bani aruncați pe fereastră din buzunarul cetățeanului. Ca să nu mai vorbim că unele regii au înghițit în ultimii ani fonduri de zeci de milioane de euro destinate reabilitării.
Obișnuiți cu afacerile bănoase, e greu de crezut că șefii administrației publice locale și județene nu s-au gândit la o halcă din regiile scoase acum la mezat. Președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, ale cărui firme câștigă într-una proiecte Phare sau care a reușit să închirieze zeci de spații în piețe unde își vinde produsele, vicepreședintele aceluiași for județean, a cărui firmă de construcții a „câștigat” zeci de licitații ale primăriei, viceprimărița Oradei asociată în câteva firme cu președintele CJ, ba chiar însuși primarul PD al orașului, a cărui firmă a reușit în patru ani de mandat să facă rost de multe spații comerciale în centrul Oradei, toate închiriate la bănci, toți acești edili să nu jinduiască oare la o părticică din zestrea regiilor pe care vor să le vândă ?
Publicat de
:
Mircea STROE
Data publicării: 03 Apr 2005 - 15:22
| |
|