Miza Primariei Generale: un buget de 2 miliarde de euro [1]

  Capitala este cel mai mare oras al Romaniei, cu peste 2 milioane de locuitori, insa si cu cel mai mare buget

. Pentru anul 2008, bugetul estimat este de aproximativ 2 miliarde de euro.

Este o suma ce ar putea parea mica, daca o comparam cu bugetul Londrei, de exemplu, care dispune de 14 miliarde de euro, insa si populatia din capitala britanica este mult mai numeroasa: 7,5 milioane, fata de cele doua milioane de bucuresteni.

Bugetul Capitalei a crescut de la an la an, cei mai multi bani mergand spre investitii in infrastructura, insa rezultatele sunt inca departe.

In 2003, spre exemplu, bugetul Capitalei, care finanteaza marile proiecte de infrastructura, era de aproximativ 322 de milioane de euro, in 2005 s-a dublat, ajungand la aproximativ 667 de milioane de euro, ca dupa numai un an de zile sa depaseasca 1 miliard de euro.

Cea mai mare a banilor cheltuiti in Capitala merg pe cheltuieli de infrastructura (in special la reparatia strazilor).

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, care nu va mai candida pentru un nou mandat, spunea intr-un interviu recent la Ziarul Financiar ca rezultatul lucrarilor de infrastructura realizate in prezent si pentru care a devenit "cel mai injurat dintre bucuresteni" se vor vedea abia in cativa ani.

Sume importante merg catre reparatia strazilor, scoli si proiecte culturale, numai din bugetul pe 2006, 806 milioane de lei (223 de milioane de euro) au mers catre transporturi: 60% pentru reabilitarea strazilor si 40% pentru modernizarea transportului in comun.

Cheltuielile pentru invatamant

s-au ridicat la 20,27 milioane de lei (aproximativ 5,6 mil. euro), in vreme ce cheltuielile pentru cultura au reprezentat peste 45 de milioane de lei (12 mil. euro) in 2006.

Intre marile proiecte de infrastructura ale Capitalei sunt realizarea pasajului Basarab (proiect anuntat din timpul fostului primar general Traian Basescu), reabilitarea infrastructurii Capitalei si care se afla acum in executie, extinderea liniei de metrou in cartierul Drumul Taberei.

Actualul primar Adriean Videanu si candidatul liberalilor la Bucuresti, fostul viceprimar Ludovic Orban, s-au contrazis in ceea ce priveste realizarea unei linii de metrou care sa lege centrul Bucurestiului de aeroportul Otopeni: Videanu a propus o linie subterana, in vreme ce Orban sustine infiintarea unei linii de tren.

Niciunul dintre candidatii la Primaria Capitalei nu si-a prezentat pana acum programul electoral.

In afara de Ludovic Orban, niciunul dintre candidatii cu sanse nu are experienta in administratia publica locala.

Pe primele pozitii in sondajele de opinie sunt Vasile Blaga (PD-L), Cristian Diaconescu (PSD), Ludovic Orban (PNL) si Sorin Oprescu (independent).

Cu exceptia lui Oprescu, care a pierdut deja de doua ori cursa pentru Primaria Generala, o data in fata lui Viorel Lis si a doua oara in fata lui Basescu, niciunul dintre candidati nu au experienta unei candidaturi.

Raman, asadar, cele 30 de zile de campanie pentru ca pretendentii la fotoliul de primar general sa spuna pe ce anume intentioneaza sa cheltuiasca banii Capitalei.


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Mai 2008 - 04:22
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=29326&titlu=Miza_Primariei_Generale__un_buget_de_2_miliarde_de_euro