De ce nu s-a făcut un exit-poll ? [1]
În ultimele cicluri electorale ne-am obișnuit să aflăm rezultatele provizorii ale alegerilor chiar de la ora închiderii urnelor, prin sondajele efectuate la ieșirea de la vot.
Realizate pe criterii statistice solide, aceste sondaje nu au dat, în general, rateuri, oferind cu mult mai devreme decât Biroul Electoral (Central sau municipal) rezultatele scrutinurilor.
Este pentru prima dată în ultimii zece ani când nu avem un exit-poll, deși interesul (față de rezultate, nu față de vot) rămâne major. De ce?
O primă explicație constă în faptul că televiziunile - cele care până acum dădeau tonul - nu s-au mai arătat interesate în a cheltui vreo 30.000 de euro cât costă un astfel de sondaj. Nu doar atât, dar nici chiar partidele implicate n-au mai vrut să știe, cu o zi-două mai devreme pe ce picior dansează. Unii pentru că erau prea siguri pe victorie, alții pentru că erau prea siguri pe eșec, poate. În orice cat nimeni, sau aproape nimeni, nu a a considerat că numele viitorului primar general merită cei 30.000 de euro.
În tot răul este, poate, și un bine: fără presiunea rezultatelor provizorii, ''administratorii'' scrutinului își pot vedea în liniște de numărarea buletinelor de vot.
Publicat de
:
---
Data publicării: 04 Apr 2005 - 08:45
| |
|