Dan Ioan Popescu nu vrea sa plece [1]

Nici dupa ce Vanghelie a pierdut la scor in fata lui Adriean Videanu, cu 53,01% la 29,55%, seful PSD pe Bucuresti nu vrea sa renunte la functie, asa cum a promis

Dan Ioan Popescu, 15 februarie 2004

"Daca Marian Vanghelie va obtine un scor inferior lui Mircea Geoana, voi demisiona din functia de presedinte al organizatiei PSD Bucuresti"


Dan Ioan Popescu nu da drumul din mana functiei de presedinte al filialei PSD Bucuresti. Pierderea Primariei Generale a Capitalei nu a insemnat pentru DIP un esec pe care sa si-l asume singur. Ca atare, ieri a dat vina pe unii vicepresedinti de la filiale care nu s-au implicat suficient in campanie, pe faptul ca mesajul catre electorat a fost acelasi ca cel de anul trecut, pe faptul ca partidul nu a reusit sa-si mobilizeze propriii alegatori la vot, si in general pe tot si pe toate, dar nu a vrut sub nici o forma sa demisioneze. Acest gest ar fi fost normal in conditiile in care PSD nu a castigt niciodata Primaria Capitalei cu Popescu la conducerea filialei bucurestene. Si, desi avea cel mai puternic argument pentru a o face, o promisiune de care si-a adus aminte abia ieri, liderul PSD Bucuresti tot nu a dorit sa renunte, mai mult s-a aratat deranjat de atitudinea "tendentioasa" a presei, in fata unui fapt evident: PSD Bucuresti a ratat din nou.


"Scor poate ceva mai mic, poate ceva mai mare"
Pe 15 februarie 2005, in ziua in care l-a anuntat pe Vanghelie candidat la Primaria Capitalei, in ciuda faptului ca si liderilor de la centru li se parea o "gluma", Popescu a tunat ca va demisiona din fruntea organizatiei daca primarul "care este" va obtine "un scor inferior celui obtinut de Mircea Geoana" pe 6 iunie 2004, in cursa pentru fotoliul de primar general. Ieri, pus in fata faptului implinit, si anume ca Vanghelie chiar a obtinut un scor mai mic decat Geoana, DIP a gasit tertipuri pentru a-si prelungi sederea intr-o functie facuta parca doar pentru el. Astfel, liderul PSD Bucuresti a ajuns, parcurgand rezultatele finale, la concluzia ca "scorul este egal, poate ceva mai mic, poate ceva mai mare" decat cel din iunie 2004, obtinut de Mircea Geoana. Pornind de la aceasta concluzie proprie, Dan Ioan Popescu a anuntat ca isi va depune mandatul la dispozitia Consiliului filialei, pentru a decide acesta daca el mai merita sa mai stea in fruntea organizatiei. De cifre nici nu a vrut sa auda DIP, desi Geoana a obtinut cu aproape 100.000 de voturi mai mult decat Vanghelie, pentru seful PSD Bucuresti n-au contat decat procentele, care erau de partea lui.


Argumente anti-demisie
Dan Ioan Popescu a mai gasit si alte argumente pentru a se infige si mai adanc in scaunul de sef al PSD Bucuresti: "Demisia mea nu ar produce decat o decapitare, din nou, a organizatiei de Bucuresti si o degringolada la nivelul organizatiei. Daca in Consiliul Municipal se va decide ca demisia mea va sprijini organizatia, voi renunta", a spus DIP, adaugand ca, oricum, nu el a condus campania electorala, ci doar s-a ocupat de partea organizatorica. Seful PSD Bucuresti a inceput apoi sa imparta vini: cand vine vorba de un succes, acesta este al intregii organizatii, cand e vorba de un esec, e doar al lui Dan Ioan Popescu. Un mesaj cu iz de amenintare a avut Dan Ioan Popescu pentru vicepresedintii organizatiei, pentru ca si unii dintre ei au "o parte din vina". "Vor raspunde in fata Consiliului organizatiei daca si cum au inteles sa se implice in campania electorala", a adaugat Popescu. In ceea ce priveste faptul ca liderii PSD, Adrian Nastase si Ion Iliescu, nu s-au afisat absolut deloc alaturi de Vanghelie in campania electortala, liderul PSD Bucuresti a sustinut ca acestia nu au aparut cu candidatul "care este" pentru ca "nu au fost solicitati". "Daca noi nu i-am solicitat, nu inseamna cu nu au fost alaturi de el", a mai spus liderul PSD Bucuresti. Dan Ioan Popescu a spus ca Nastase si Iliescu nu au aparut alaturi de Vanghelie pentru ca s-a dorit ca mesajul sa fie acela al unui bun administrator, nu al unui sustinut politic.


Multumiri pentru Vanghelie
Pe de alta parte, Popescu a remarcat "eforturile deosebite" pe care le-au facut in campania electorala Vanghelie si "o parte" din organizatia de Bucuresti a PSD. "Raman la ideea ca Marian Vanghelie a fost si este un membru de partid foarte bun, un om care s-a implicat in aceasta activitate politica. El a avut de castigat din aceasta campanie electorala, pentru ca este o personalitate consacrata. Nu este exclus ca Marian Vanghelie sa candideze pentru Primaria Generala in 2008 si sunt convins ca o va face cu argumente mult mai puternice decat a facut-o in 2005", a mai spus Dan Ioan Popescu. In alta ordine de idei, Popescu a ajuns la concluzia ca voturile obtinute de candidatul independent Cristian Popescu - Piedone, fost membru PSD, au dus la o scadere cu circa sapte procente a rezultatului obtinut de Marian Vanghlie. Cu tristete in glas a recunoscut DIP faptul ca PSD nu s-a transformat inca in "stindardul" Opozitiei in Romania si ca, la nivelul municipiului Bucuresti, imaginea Aliantei PNL-PD si imaginea lui Traian Basescu se mentin pozitive.


Iliescu: "Treaba lui ce a spus"
Liderul PSD, Ion Iliescu s-a enervat ieri, extrem de tare cand a fost intrebat despre oportunitatea ca Dan Ioan Popescu sa-si dea demisia din functie ca urmare a scorului electoral obtinut de Marian Vanghelie la alegerile pentru Primaria Capitalei, inferior celui avut de celalalt perdant al localelor, Mircea Geoana. "Da ce va intereseaza pe voi asta, domnule? De ce trebuie sa-si dea demisia? Treaba lui ce-a spus...Deci este treaba lui. Personal, eu nu sunt pentru asemenea metode. Nu mi se pare o solutie pentru noi asa ceva", s-a rastit, furior, la ziaristi, Ion Iliescu. Intrebat de ce totusi Dan Ioan Popescu a promis sa demisioneze daca Vanghelie va avea un rezultat mai slab decat cel al lui Geoana, iar acum intarzie s-o faca, Iliescu i-a luat apararea "protejatului sau": "Eu cred ca a fost o figura de stil, performanta lui Vanghelie in conditiile date este comparabila cu cea a lui Mircea Geoana. A facut lucru asta, a spus ce a spus, ca sa dea certitudinea ca el se angajeaza totalmente in aceasta competitie".


"Sa taiem capete mi se pare copilaros"
Liderul PSD a incercat pe tot parcursul declaratiei sa-i ia apararea lui Dan Ioan Popescu, sustinand chiar ca pentru PSD era foarte clar ca nu are sanse in Bucuresti. "Sa taiem capete pentru ca n-a castigat Vanghelie, mi se pare copilaros, asta nu mai e seriozitate si abordare politica. Trebuie sa tragem concluziile cuvenite si sa vedem ce vom face de acum incolo", a spus Iliescu. El a sustinut ca in Capitala era un semnal anti-PSD, motiv pentru care nimeni nu si-a asumat raspunderea sa participe la aceste alegeri. Iliescu a explicat ca si Sorin Oprescu, candidatul cel mai bine cotat in sondaje a refuzat sa intre in cursa pentru castigarea Primariei, constient fiind de realitatea existenta. "Eu l-am inteles. Avusese si doua esecuri cand a pierdut pe muchie de cutit. Putea sa castige. Poate ca ceea ce a spus el era adevarat, in legatura cu niste nereguli de la acea vreme. De aceasta data cred ca nici macar nu avea sanse de castig", a punctat Iliescu.
Publicat de : Carmen EPURAN, R.A.
Data publicării: 05 Apr 2005 - 08:06
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2943&titlu=Dan_Ioan_Popescu_nu_vrea_sa_plece