Iliescu se simte vizat de Legea Lustratiei [1]
Liderul PSD sustine ca actul normativ reprezinta cealalta fata a medaliei spiritului ceausist si stalinist
Fostul presedinte Ion Iliescu a continuat ieri, sa atace din rasputeri Legea lustratiei, incercand sa o prezinte drept cel mai rau act normativ care ar putea fi adoptat vreodata de Romania. Mai mult, dupa ce a spus ca legea reprezinta, "cealalta fata a medaliei spriritului ceausit si stalinist", Iliescu s-a erijat intr-o victima a actului normativ, sustinand ca proiectul de lege s-a dorit tocmai pentru a-l forta sa nu mai candideze la nici o functie in stat. "Nu ma mai vizeaza pe mine. Atunci, ma viza. Acum nici macar nu mai are acest efect, pentru ca nu mai particip la nici o alegere. E aberant", a punctat Iliescu. El si-a reluat, in fata ziaristilor, teza ca aceasta lege este "fundamente anti-democratica". "A fost discutata in CPUN la Timisoara, la vremea respectiva. Reprezenta cealalta fata a medaliei spiritului ceausit si stalinist care a dominat politica de cadre din Romania. Au fost exclusi oameni pe diverse criterii: ca sfida chiaburii, ca sfida nu mai stiu ce...ca sunt fosti nu mai stiu ce.Si acum la fel.", a sustinut Iliescu. In opinia sa, aceasta lege este total nepotrivita pentru o tara care a daramat un regim totalitar si este "absolut aberanta" la 15 ani de la Revolutie.
Ciuhandu: Liderul PSD n-a inteles nimic din ultimii 15 ani
In replica, liderul PPCD, Gheorghe Ciuhandu a sustinut ca Ion Iliescu nu a inteles nimic din ce s-a intamplat in Romania in ultimii 15 ani si ca "traieste in continuare sub spectrul marxism-leninismului si al comunismului". Potrivit liderului PPCD, Legea lustratiei nu numai ca este adecvata si democratica, ci este si necesara, informeaza Mediafax. "Afirmatii precum "Proclamatia de la Timisoara avea drept componenta esentiala o chemare la separatism" sau "Banatul fata de Romania si fata de Bucuresti", dovedesc nu numai necunoastere, ci chiar intentia de a manipula inca o data opinia publica", se arata intr-o declaratie de presa semnata de Ciuhandu. El a reamintit ca punctul 11 al Proclamatiei, pentru care timisorenii au fost acuzati ca doresc separarea Banatului de Romania, se referea la descentralizare.
Separarea si comunistilor
Ciuhandu a mai aratat ca, potrivit punctului 11 al Proclamatiei, Timisoara este hotarata sa ia in serios si sa se foloseasca de principiul descentralizarii economice si administrative, fiind propusa experimentarea in judetul Timis a unui model de economie de piata. "In ceea ce priveste necesitatea unei legi a Lustratiei, ii amintim domnului Iliescu faptul ca astfel de legi exista si se aplica de ani de zile in tari precum Cehia, Slovacia, Ungaria si chiar Albania. In aceste conditii, legea Lustratiei nu numai ca este adecvata si democratica ci, mai mult decat atat, necesara", a sustinut liderul PPCD. Ciuhandu a adaugat ca Ion Iliescu ar fi trebuit cel putin sa se abtina sa faca astfel de declaratii la Timisoara. "Ion Iliescu ar fi trebuit sa inteleaga in acesti 15 ani faptul ca Timisoara a dorit sa se separe nu de tara, ci doar de activistii comunisti si de securistii pe care domnia sa i-a tinut mereu in spate. Fostul presedinte al Romaniei ar fi trebuit sa aiba macar decenta de a nu face astfel de declaratii la Timisoara", se arata in finalul declaratiei lui Gheorghe Ciuhandu.
Publicat de
:
Roxana ANDRONIC
Data publicării: 05 Apr 2005 - 08:12
| |
|