Elena Udrea, atacata din interiorul si exteriorul PDL  

Gabriela Zanfir
Anca Simina
Luni, 07 Iulie 2008 Elena Udrea s-a confruntat, la sfarsitul saptamanii, cu un dublu atac: unul din partea lui Radu Berceanu, coleg din PDL, si unul din partea lui Mircea Geoana, presedintele PSD

.

Seful PDL Dolj si-a dat demisia si a fost reconfirmat la scurt timp pentru a nu le permite liderilor de la centru sa impuna o alta conducere.

La trei saptamani dupa esecul an alegeri, Radu Berceanu si-a dat samba ta demisia de la sefia filialei PDL Dolj, fara a anunta pe nimeni din conducerea de la Bucuresti. Odata cu demisia, a facut ansa si cateva deconturi interne. Berceanu a vorbit despre lupta interna pentru putere transata, din 2000, prin 'bisericute, echipe si manipulari' si a trimis, indirect, o sageata spre secretarul executiv al PDL Elena Udrea, cu care s-a contrat recent an privinta unei aliante cu PSD.

Fostul ministru al transporturilor este, practic, primul din grupul celor cu vechime an fostul PD care face publice tensiunile aparute an partid, pe fondul rezultatelor sub asteptari la locale ale unor lideri ca Vasile Blaga, Cezar Preda, sau chiar a lui, perdant al presedintiei Consiliului Judetean Dolj. Retragerea sa a fost ansa valabila doar o ora, Berceanu fiind imediat reales.

Radu Berceanu, presedinte al PDL Dolj: 'Mi-am dat demisia pentru ca nu am vrut sa dau posibilitatea unor domni sau doamne de la Bucuresti sa vina la Dolj, sa discute si sa ia masuri.' 
 
Marul discordiei: alianta cu PSD

Ca justificare a blitzkriegului declansat la Craiova, fara stirea celor de la centru, Berceanu le-a spus PDL-istilor din filiala ca nu a vrut sa dea 'posibilitatea unor domni sau doamne de la Bucuresti sa vina si sa discute si sa ia masuri' pentru impunerea unei noi conduceri.
 
'Ei care nici nu m-au pus pe vremea cand, an februarie 1990, eu am devenit presedintele acestei organizatii si cand unii nu erau an partid, altii nu erau an viata politica, dar unii erau la liceu. Eu nu am de dat socoteala niciunuia dintre acestia', a spus el.

In urma cu doua saptamani, PDL a decis dizolvarea sefiilor a noua filiale cu rezultate slabe la locale. Printre cei de la centru, desemnati sa gaseasca interimari pana dupa parlamentare, se numara si Elena Udrea, care s-a ocupat de Constanta. Nici Doljul lui Berceanu, nici Buzaul lui Preda nu a fost ansa pe aceasta lista scurta.

Zilele trecute a existat ansa o importanta diferenta de opinii Berceanu-Udrea. Intr-o emisiune televizata la Realitatea TV, vineri, dupa antalnirea conducerii PDL, fostul ministru a sustinut ca nu exclude o alianta cu PSD cu care s-ar putea discuta 'an anumite conditii'.

Opozanta a ideii de colaborare cu PSD, Udrea a precizat ulterior ca PDL nu va face nicio alianta cel putin pana dupa alegeri. 'Nu putem avea o astfel de alianta', a antarit ieri si presedintele PDL, Emil Boc, adaugand ca se bucura ansa ca Berceanu a ramas an functie.

Puterea 'bisericutelor si manipularilor'
 
Pentru a explica secretomania pastrata si fata de colegi, Berceanu a invocat lupta interna pentru putere 'atat la nivel national, cat si local', din 2000 ancoace. 'Nu mai alege fiecare dupa cum crede el ca e unul mai bun. Se face mai anainte o intensa perioada de bisericute, de echipe, de manipulari, de asezari', a spus el.

Discursul a sensibilizat, iar an alegerile ad-hoc la distanta de doar o ora de la demisie, presedinte a iesit tot Berceanu, cu 321 de voturi din 400.
 
Pe buletinele de vot 'an alb' sau mai regasit numele eurodeputatului Marian Jean Marinescu si al primarului Craiovei, Antonie Solomon. Cu autoritatea recastigata, Berceanu a amenintat cu dizolvarea filialelor care nu obtin 40% la parlamentare si a dat desemnarea candidatilor an colegiile uninonimale pe mana primarilor si ai activului de partid.

FEMEI IN POLITICĂ

Mircea Geoana: 'Vrem decolteuri mari si creiere mici?'

Elena Udrea a fost, indirect, si tinta unui atac al liderului PSD, Mircea Geoana. Vorbind, dupa o antalnire cu femeile din PSD, despre 'ce fel de model de femeie politician' doreste electoratul, Geoana a dat doua variante. 'Doreste femei serioase, angerii pazitori ai familiei sau celalalt model, de femei care apar an tabloide, cu decolteuri mari, fuste scurte si creiere mici?', s-a antrebat liderul PSD. Geoana a gasit o metafora si pentru PDL - 'o broscuta care s-a visat print si, oricate pupaturi si ambratisari ar primi de la Traian Basescu, a ramas o broscuta mica, antr-adevar, cu gura mare'. 'Concluzia este ca doamnele din PSD sunt mai inteligente decat domnul Geoana. Nu e greu, e adevarat', a replicat Elena Udrea, la Realitatea TV.

VEZI SI:

EDITORIALUL EVZ: Elena Udrea, imaginea PDL


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Iul 2008 - 05:43
 

Link știre