Pariul lui D.I.P. [1]

Dan Ioan Popescu, eternul presedinte al Organizatiei bucurestene a social-democratilor, părea foarte sigur pe el atunci când s-a angajat să-si dea demisia în cazul în care Vanghelie ar obtine un rezultat mai slab decât cel al lui Geoană.

Pe ce se baza DIP? Pe calitatea superioară a primarului sectorului 5, sau pe ideea că mai rău de atât nu se poate? Cert este că n-a prea nimerit-o, s-a putut cel puțin la fel de rău și doar chițibușăreala (procent sau număr de voturi?) l-a făcut să se strecoare din nou printre angajamentele asumate.

Soluția găsită - aceea de 'a se pune la dispoziția organizației' - a mai fost folosită, cu succes, și după trecutele alegeri locale. Și atunci organizația a decis că nu se poate lipsi de șeful său și ministrul și-a păstrat și funcția de partid, în ciuda contestărilor tot mai vehemente.

Dincolo de disputa legată de faptul dacă DIP mai trebuie să fie sau nu șef peste pesediștii bucureșteni, care este o chestiune internă de partid, la urma-urmei, rămâne eterna problemă (veche de vreo 13 ani): de ce nu reușește social-democrația să câștige teren în capitala țării?

De ce, în ciuda eșecurilor în serie ale reprezentanților opoziției PSD-iste, care s-au perindat, de la Halaicu încoace, la cârma administrației municipale, cu rezultatele cunoscute și evidente, populația continuă să-i mandateze?

Răspunsul este greu de aflat, mai ales în condițiile în care PSD nu reușește să propună un alt tip de oameni. De la Cazimir Popescu, Ilie Năstase, Sorin Oprescu, Mircea Geoană și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Marian Vanghelie, reprezentanții formațiunii păstorite de dnii Iliescu și Năstase n-au reușit să convingă.

Poate că testul suprem - și definitiv - ar fi ca la următoarele alegeri să se înscrie în competiție chiar domnul Iliescu sau domnul Năstase. Și dacă nici ei nu vor reuși să facă nimic, atunci cu siguranță că PSD ar trebui să renunțe la ideea de București, să desființeze organizația și să lucreze mai cu spor prin alte părți.

Noul primar general are șansa de a fi confirmat - chiar dacă la nivelul redus de participare cunoscut - opțiunea bucureștenilor. Dar, în același timp, are și el obligația de a confirma, pentru prima dată, că aceasta a fost corectă. Altminteri, în 2008 vom avea primari ai altor formațiuni politice decât cele care se bat regulat în finala municipală.
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 06 Apr 2005 - 09:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3031&titlu=Pariul_lui_D_I_P_