Sălaj: Patrimoniul fostului UTC, scos la licitație de Primăria Zalău [1]

Clădirea cunoscută la Zalău sub denumirea de "Clubul Tineretului", cu terenul aferent, este executată silit pentru că proprietarul lor, Fundația pentru Tineret Sălaj, refuză să plătească Primăriei municipiului impozitul pe construcții și terenuri datorate statului român, conform Codului fiscal, în valoare de peste 300.000 de lei, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro).


Drept urmare, pe data de 25 noiembrie, de la ora 10.00, Primăria Zalău a scos la licitație, pentru prima dată, imobilul numit Clubul Tineretului, prețul de pornire al licitației fiind de 2.031.115 lei (exclusiv TVA).

"În calitate de proprietar al construcțiilor "Clubul Tineretului" și Baza de agrement (ștrandul Tineretului Zalău), Fundația pentru Tineret Sălaj datorează, conform prevederilor Codului fiscal, impozitul pe construcții și respectiv taxa pentru terenul aferent construcțiilor, teren aflat în proprietatea statului român, dar aflat în folosința fundației", a declarat Manuela Ghiuruțan, purtătorul de cuvânt Primăriei Zalău.

Deoarece nu a depus declarații de impunere pentru bunurile impozabile aflate în patrimoniul fundației, moștenitoarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) nu a calculat și nu a plătit nici un impozit/taxă pentru aceste bunuri și, deși s-a încercat contactarea în nenumărate rânduri a reprezentantului fundației, acesta a refuzat să colaboreze cu organele fiscale.

În data de 18 octombrie 2007, personalul de specialitate din cadrul primăriei a făcut un control ce a avut ca obiectiv verificarea bazei de impunere, legalitatea și exactitatea îndeplinirii obligatiilor fiscale, respectarea prevederilor legislației fiscale și contabile, stabilirea obligațiilor de plată și a accesoriilor aferente în sarcina contribuabilului Fundația pentru Tineret Sălaj.

În urma controlului s-a întocmit un raport de inspecție fiscală prin care s-au determinat obligațiile de plată pe o perioadă anterioară de cinci ani, în cuantum total de 337.037 lei.

Împotriva acestui raport, fundația a formulat contestație, respinsă însă prin dispoziția primarului municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, iar împotriva acestei dispoziții, fundația a formulat o acțiune în contencios administrativ, respinsă definitiv și irevocabil de către Curtea de Apel Cluj.

Potrivit Primăriei Zalău, reprezentantul legal al Fundației pentru Tineret Sălaj, Vasile Ianchiș, a refuzat în mod repetat să colaboreze cu administrația locală, anul trecut municipalitatea fiind nevoită să apeleze la un expert pentru a stabili valoarea patrimoniului fundației ce a fost folosită la stabilirea obligațiilor de plată amintite anterior.

Publicat de : Iulian DUMA
Data publicării: 25 Noi 2008 - 04:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31632&titlu=Salaj__Patrimoniul_fostului_UTC__scos_la_licitatie_de_Primaria_Zalau