Autobuzele RATB revin de azi in Ilfov [1]

Ilfovenii si bucurestenii au la dispozitie noi autobuze pe 51 de trasee care leaga Capitala de periferie

. Consilierii generali au adoptat ieri protocolul intre Consiliul General si Consiliul Judetean Ilfov, potrivit caruia RATB-ul poate circula in afara Capitalei.
In sedinta de ieri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) consilierii generali au votat, cu majoritate de voturi, protocolul dintre CGMB si Consiliul Judetean Ilfov, cu doua amendamente.

Astfel, ilfovenii vor avea la dispozitie 51 de trasee in Ilfov, fata de cele 32 de trasee stabilite de CGMB. Al doilea amendament a fost legat de siguranta vehiculelor Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), prin care s-a stabilit ca in 15 zile de la aprobarea protocolului presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, sa prezinte un plan de masuri pentru asigurarea integritatii mijloacelor de transport.

?Se vor organiza echipe mixte de control, formate din reprezentanti ai RATB-ului si ai Politiei Comunitare a Consiliului Judetean care vor verifica masinile, orele de plecare si daca mai fura soferii RATB motorina masinilor?, a declarat Radulescu.

Vor circula masini ca in Capitala

Autobuzele pe care le va introduce RATB vor fi la fel ca cele care circula pe strazile din Bucuresti. ?Nu se vor face discriminari intre ilfoveni si bucuresteni?, a spus Ionut Popa, consilier general, in replica unor consilieri municipali care sustineau sa se introduca masini vechi.

Protocolul aprobat de CGMB a fost supus dezbaterii publice timp de o luna de zile pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), singurul amendament adus protocolului a fost cel de marire a numarului de trasee de la 32 la 51, care a fost facut de Cristache Radulescu.

Despre rentabilitatea liniilor, edilul-sef a declarat ca ?dupa o luna se va face o verificare, iar daca nu se justifica cheltuiala, vom opri acele linii?. Pe noile linii vor circula 44 de autobuze ale RATB-ului, care au un interval de succedare cuprins intre 22 si 100 de minute.

Biletele costa 1,5 lei

Pretul unui bilet pe noile trasee care vor deservi Ilfovul va fi de 1,5 lei, iar pretul unui abonament pe o singura linie preoraseneasca este de 35 de lei. Un abonament care va include toate liniile preorasenesti si cele din
Capitala va costa cetateanul 65 de lei.

Preturile biletelor vor fi mai mici ca la operatorii de transport privati, care in prezent incaseaza minim doi lei pe o calatorie, in functie de destinatie.

Spre exemplu, pentru o cursa in nordul judetului, la Gruiu sau la Nuci, un operator privat cere chiar si sase lei pentru un bilet, iar pentru un drum la Magurele sau la Cornetu, aflate la maximum 15 kilometri de Bucuresti, cere doi lei.

Microbuzele transporturilor private vor circula in paralel cu autobuzele RATB, cel putin pana la expirarea programului care a fost licitat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), adica pana la 30.06.2011.

Elevii, pensionarii, navetistii si persoanele cu dizabilitati vor avea reduceri la pretul biletelor si al abonamentelor pentru rutele din Ilfov. Astfel, elevii vor dispune de o reducere de 50%, navetistii vor beneficia de 30-40% reducere, iar persoanele cu dizabilitati, precum si insotitorii lor vor putea circula gratuit.

Proces pentru recuperarea datoriilor

?In prezent, Consiliul Judetean Ilfov are o datorie de aproximativ 620 de miliarde de lei vechi catre PMB, din care nu recunosc decat 320 de miliarde?, a spus primarul general. El a adaugat ca ?acum avem deschis un proces civil prin care incercam sa ne recuperam datoriile de la Consiliul Judetean?.

De asemenea, protocolul de colaborare intre cele doua institutii a fost facut cu anumite garantii care nu permit ajungerea la proteste, cum s-a intamplat inainte, sustine edilul-sef. Costurile estimate la nivel de an pentru liniile preorasenesti se ridica la aproape 26 de milioane de lei, calculate la un pret pe kilometru estimat la 4,68 de lei.

Circulatia autobuzelor a fost oprita pe 1 iulie 2008

Discutia repunerii in functiune a autobuzelor RATB pe rutele din Ilfov a inceput de la 1 iulie, momentul sistarii traseelor. Mai multe termene-limita au fost vehiculate, oamenii asteptand in statii promisiunile autoritatilor.

Primul termen a fost dat de catre presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, pe 25 septembrie, cand a spus ca se va relua in maximum doua saptamani.

Urmatorul termen-limita a fost 15 noiembrie, cand primarul Sorin Oprescu a promis ca autobuzele isi
vor relua traseul Bucuresti-Ilfov imediat dupa sedinta Consiliului General.

Ultima promisiune a fost data de premierul Calin Popescu Tariceanu, la Buftea, care sustinea ca RATB va intra in Ilfov incepand cu 15 noiembrie. Autobuzele revin maine, 26 noiembrie.
Publicat de : ---
Data publicării: 26 Noi 2008 - 05:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31639&titlu=Autobuzele_RATB_revin_de_azi_in_Ilfov