Primăria Sfântu Gheorghe, în atenția MIRA și CNCD, din cauza unei plăcuțe comemorative [1]

Ministerul Internelor și Reformei Administrative (MIRA) și  Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) au fost sesizate de un cetățean din Sfântu Gheorghe de faptul că, pe un monument istoric din municipiu, a fost amplasată o plăcuță comemorativă ce conține un înscris exclusiv în limba maghiară, transmite corespondentul AMOS News (Informația.ro).

Dan Tănasă a sesizat miercuri MIRA și CNCD că pe Casa cu Arcade din municipiul Sfântu Gheorghe se află amplasată o plăcuță comemorativă ce încalcă articolul 13 al Constituției României, articol ce atară că limba oficială a Statului roman este limba română.

Dan Tănasă arată în sesizările sale transmise către cele două instituții mai sus menționate că plăcuța comemorativă a fost amplasată, cu autorizație din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, pe o clădire aparținând domeniului public al municipiului.

Potrivit lui Tănasă, faptul că plăcuța este inscripționată numai în limba maghiară “discriminează cetățenii  de orice etnie necunoscători ai limbii maghiare”. Astfel, cetățeanul solicită luarea măsurilor legale ce se impun în acest caz și sancționarea administrației locale din Sfântu Gheorghe, care se face vinovată de situația creată.

Construită în secolul XVIII, pe vremea Reginei Maria Tereza, Casa cu Arcade a găzduit inițial Comandamentul regimentului de grăniceri secui, fiind apoi transformată în închisoare, aici funcționând în anii recenți Arhivele Naționale ale Statului.

Monumentul istoric a intrat în reparații capitale în urmă cu patru ani, din cauza unei avansate stări de degradare; pentru reabilitarea sa, au fost folosite fonduri de la Guvern și de la Ministerul Culturii, reparațiile fiind finalizate în primăvara anului 2008. În prezent, Casa cu Arcade găzduiește mai multe ONG- uri.


Publicat de : Monica RIZEA
Data publicării: 27 Noi 2008 - 05:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=31656&titlu=Primaria_Sfantu_Gheorghe__in_atentia_MIRA_si_CNCD___din_cauza_unei_placute_comemorative