Zilele anuale ale rromilor [1]

Deputatul din partea Partidei Rromilor Social Democrata Nicolae Paun a depus la Biroul Permanent al Camerei cinci initiative legislative privitoare la etnia din care face parte, care de care mai ciudate.

Astfel, prin-tr-un proiect de lege el propune ca la 8 aprilie sa se sarbatoreasca, an de an, "Ziua Nationala a Rromilor", precizand ca aceasta zi este declarata pe plan mondial "Ziua natiunii rrome", sarbatorita in 40 de tari.
Paun nu se multumeste insa cu o singura zi aniver-sara pentru rromi si mai propune una la 8 septembrie, sub titulatura "Ziua rromilor crestini". El spune ca aceasta zi marcheaza bucuria intoarcerii la vatra a rromilor deportati in Transnistria, dar si faptul ca la 8 septembrie 1944 a avut loc "abrogarea legislatiei rasiste a regimului Antonescu si incetarea politicii antirrome la nivel de stat".

Banii pentru salbe

In cea de-a treia initiativa legislativa, deputatul rrom propune sa fie acordate unele drepturi si persoanelor stramutate din motive politice in perioada 1950 - 1 iulie 1964. Mai precis, se face referire la tiganii care au suferit persecutii din partea regimului comunist prin stramutare in fostele raioane Calarasi, Slobozia, Fetesti si Calmatui. Paun mai vrea, totodata, sa se dea o interpretare clara, prin lege, a conditiilor de lichidare a stocurilor de obiecte si bijuterii din metale pretioase din Legea nr. 190/2000. In fine, Nicolae Paun cere, in al cincilea proiect, abrogarea textului din noua lege privind cazierul judiciar, prin care s-a mentinut prevederea ca persoanele care au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la inchisoare de cel mult trei ani sunt scoase din evidenta daca au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii. El crede ca acest text este discriminatoriu fata de cei care au fost gratiati.
Publicat de : Cristian Anghelache
Data publicării: 14 Apr 2005 - 08:13
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3282&titlu=Zilele_anuale_ale_rromilor