Din misterele cursei catre Cotroceni [1]


Principele Radu, pe numele sau de scena Radu Duda, s-a gandit sa candideze la presedintia Romaniei

. Interesant.
Cel mai probabil, va intra in cursa pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni ca independent. Ceea ce va reprezenta, in mod cert, un atu important. Cu atat mai mult cu cat el va fi coroborat in mintea multora cu statutul Casei Regale, care este deasupra intereselor politice, nu printr-o impunere constitutionala care, s-a vazut, poate fi interpretata, ci prin natura sa ontologica. In ultimii ani, principele Radu a capatat foarte multa prestanta, se vede clar ca a fost instruit de inalti specialisti asupra prezentei in fata camerelor de luat vederi. Desigur, si pregatirea sa de baza, de actor, il avantajeaza cand vine vorba despre spectacolul mediatic. In plus, candidatura sa ridica foarte mult miza jocului politic din toamna – iarna: este adus in discutie unul dintre cele mai importante simboluri ale statalitatii – monarhia. Totusi, principele va candida pentru functia de presedinte al Romaniei. Ceea ce se poate constitui intr-un fel de “aspirator” de voturi, atat din partea stanga cat si din partea dreapta a esichierului politic. Radu Duda a colaborat bine si cu guvernul pesedist, si cu cel penelist, a slujit, in mod discret dar si concret, interesele tarii, in fine, are un pedigree politic “de rasa”.
Este o schita extrem de sumara a elementelor care ar fi de natura sa atraga atentia asupra candidaturii sale pentru functia suprema in Romania republicana.
Portretul sau politic il aseamana foarte mult cu alti doi candidati pentru acelasi loc, in fruntea tarii: Crin Antonescu si Mircea Geoana. Toti trei au o aura de noblete care ii detaseaza nu numai de contextul politic actual, dar reuseste chiar sa ii ridice deasupra nivelului de civilizatie al societatii romanesti de astazi. Sunt de varste apropiate, fac parte, practic, din aceeasi generatie. Oricum, au suferit toti trei o experienta de viata comuna in perioada adolescentei si maturitatii in Romania. Si Radu Duda si Mircea Geoana si Crin Antonescu au avut parte de o ascensiune surprinzatoare in viata sociala, au beneficiat, daca s-ar putea spune asa, de revolutii de catifea, au intrat in palatele Puterii prin mezaliante, prin conventii incheiate de bunavoie, prin interese negociate inspre binele ambelor parti.
Asadar, toti trei vor fi de partea cealalta a baricadei fata de Traian Basescu. In consecinta, voturile impotriva actualului sef al statului vor fi divizate. Unul dintre ei, insa, va ajunge, cel mai probabil, in turul doi al scrutinului prezidential.
Cu toate avantajele pe care le are in competitia care urmeaza sa desemneze seful statului roman, Radu Duda poate fi totusi foarte usor infrant. Are pretentia, normala altminteri, impusa de protocolul Casei Regale sa i se spuna Alteta. Simpla alternare, intr-o competitie publica, in fata multimilor, a doua apelative, Alteta Voastra Regala cu “mai Radule”, il va arunca intr-o situatie imposibila, intr-o dilema de nerezolvat. Daca un contracandidat iti spune acum “Alteta, va rog sa-mi permiteti sa intervin” si imediat dupa aceea vine cu “haide dom’le sa fim seriosi”, imaginea ta este cu desavarsire compromisa.
Principele Radu joaca impotriva cuiva. Evident. (Interesele sunt atat de mari incat blazonul Casei Regale urmeaza a fi coborat la nivelul unui simbol electoral.) Impotriva cui? Se va vedea in functie de cine va intra in turul doi al alegerilor pentru Palatul Cotroceni.


Publicat de : Dragos Moldovan
Data publicării: 06 Apr 2009 - 05:59
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=32823&titlu=Din_misterele_cursei_catre_Cotroceni