CJ Timiș vrea să înființeze un parc pentru producția de energie fotovoltaică [1]

Consilierii județeni din Timiș vor discuta marți despre promovarea unui proiect pentru înființarea unui parc pentru producție de energie fotovoltaică, pe un teren aflat la 9 km de Timișoara, informează corespondentul AMOS News.


Terenul pe care ar urma să se construiască acest parc de producere a energiilor alternative se află în localitatea Covaci, pe 60 de hectare, în locul unde trebuia să se construiască o groapă ecologică de gunoi a județului. CJ Timiș a primit terenul de la Administrarea Domeniilor Statului. Din cauza protestelor localnicilor, proiectul gropii de gunoi a rămas fără finanțare europeană, iar terenul este nefolosit.

În plenul de marți, consilierii județeni trebuie să aprobe plata studiilor topo și geo pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate, în valoare de până la 15.000 de euro. Ulterior se vor face și celelalte studii necesare. O firmă austriacă specializată în producerea energiilor regenerabile a făcut un studiu prin care demonstrează că, dacă pe acel teren ar fi montate panouri fotovoltaice, instituțiile publice din Timiș ar economisii toți banii plătiți pe energia electrică.

Președintele Comisiei Economice din CJ Timiș, Viorel Sasca, a propus ca din cele 60 de hectare, 15 să fie folosite pentru un parc de producție a echipamentelor necesare acestei industrii, iar restul de 45 de hectare ar fi alocate panourilor fotovoltaice. Fondurile pentru realizarea acestui obiectiv vor fi accesate prin Programul Operațional Sectorial. Afacerea ar costa 200 de milioane de euro, iar veniturile pot depăși 24 de milioane de euro anual.
Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 26 Mai 2009 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=33198&titlu=CJ_Timis_vrea_sa_infiinteze_un_parc_pentru_productia_de_energie_fotovoltaica