Flutur zboara mai departe [1]

Motiunea „Agricultura" a fost respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins, ieri, motiunea simpla cu tema „Agricultura in pragul demararii declinului", initiata de grupul parlamentar PSD.
Motiunea critica decizia actualului guvern de a inlocui subventia in bani pentru producatorii agricoli cu sistemul acordarii de bonuri valorice, acesta fiind catalogat ca unul greoi, implicand tiparirea a 70 milioane de cupoane, birocratic si costisitor (63 miliarde lei pentru tiparirea cupoanelor). Senatorii PSD au acuzat guvernul Tariceanu ca, prin noul mecanism, aproape trei milioane de producatori agricoli nu vor mai primi subventii, afectandu-se astfel consolidarea gospodariilor taranesti. In textul motiunii este criticata masura Ministerului Agriculturii de a reduce subventia de 2,5 milioane lei/ha la 1,5 milioane lei/ha pentru culturile ce se insamanteaza in aceasta primavara.
Reprezentantii PSD au atras atentia ca timpul de decontare al cupoanelor va avea ca efect modificarea comportamentului agentilor economici, acestia crescand preturile la ingrasaminte chimice. Initiatorii au solicitat demiterea ministrului Gheorghe Flutur pentru esecul in proiectarea si gestionarea celei mai importante forme de sprijin a producatorilor agricoli.
In replica, ministrul Gheorghe Flutur a sustinut ca „suta la suta din subventia data sub forma bonurilor valorice ajunge in agricultura", drept pentru care va mentine sistemul cuponiadei. El a afirmat ca in 2004, prin acordarea subventiei in bani, s-a urmarit extinderea cu aproape un milion de persoane a categoriilor de beneficiari ai acestor ajutoare, fata de anul 2003, fara a se gasi un sistem eficient de control.
Publicat de : Andrei Costa
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3320&titlu=Flutur_zboara_mai_departe