Camera Deputaților a respins Legea de modificare a referendumului [1]

Camera Deputaților a respins astăzi o lege ce viza interdicția de a organiza alegerile simultan cu referendumul, aprobând astfel cererea președintelui de reexaminare a actului normativ, declarat neconstituțional de Curtea Constituțională.

Pentru respingerea proiectului s-au exprimat 174 deputați, "împotrivă" 38, iar 4 s-au abținut.

Curtea Constituțională stabilise, pe 12 noiembrie 2008, că modificarea Legii referendumului este neconstituțională, după ce președintele Traian Băsescu a contestat actul normativ ce stabilea că alegerile nu pot avea loc la aceeași dată cu referendumul.

Șeful statului a atacat, pe 21 octombrie 2008, la CCR actul normativ, solicitând judecătorilor Curții să se pronunțe asupra modificării Legii referendumului, ce precizează, la articolul 5, că "pentru a nu se influența în nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidențiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeași dată cu referendumul". 

David Martin


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2009 - 05:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=33214&titlu=Camera_Deputatilor_a_respins_Legea_de_modificare_a_referendumului_