Motiune inlacrimata! [1]

Dezbaterile in Senat ale motiunii simple a PSD "Agricultura - in pragul demararii declinului" au stors, la propriu, lacrimile unui reprezentant al Opozitiei, suparat nu pentru ca actiunea pesedista nu s-a bucurat de sustinerea senatorilor, ci doar pentru faptul ca numele sau a fost pronuntat, intr-un anumit context, de catre ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

In ciuda acestui episod, motiunea PSD nu a reusit sa treaca la vot, fiind respinsa cu 66 de voturi "impotriva", 38 "pentru" si 14 abtineri. Scena lacrimogena s-a petrecut in finalul dezbaterilor la motiune si a avut-o ca protagonista pe Doina Silistru (foto), senator PSD. Numele ei a fost folosit de ministrul Flutur, care a sustinut ca mai multi sefi ai directiilor agricole din judete s-au folosit de functii in timpul campaniei electorale desfasurate pentru PSD. "Unii au fost direct interesati, fiind prezenti pe listele electorale (...) Doamna Doina Silistru, fosta sefa a Directiei Agricole Vaslui, a fost aleasa senatoare pe listele PSD Vaslui", a declarat ministrul Agriculturii. Imediat, Silistru a venit la tribuna Senatului si, cu o voce tremuranda si in cel mai dulce grai moldovenesc, a incercat sa-si sustina nevinovatia. "Imi cer scuze ca sunt foarte, foarte suparata. N-am primit bani, n-am luat salariu, am intrat in concediu pe perioada campaniei. Intotdeauna m-am ingrijit de imaginea mea si ii cer ministrului Flutur sa-si prezinte scuzele", a explicat, vizibil emotionata, Doina Silistru. Tonul discursului sau a smuls hohote de ras din partea senatorilor si mai ales a colegilor de partid. Intoarsa in banca pe care o ocupa in sala de plen, ea a inceput sa planga, scena obligandu-i pe unii senatori sa se duca si sa o consoleze.


PSD a vrut capul ministrului Agriculturii
In ciuda acestui moment atipic, in dezbaterile pe marginea motiunii au curs critici ale PSD la adresa Puterii si viceversa privind modul de gestionare a domeniului agriculturii. Semnatarii motiunii au solicitat demiterea ministrului Agriculturii considerand ca reintroducerea cupoanelor, ce s-au dovedit ineficiente in perioada 1997-2000, va aduce grave prejudicii agriculturii romanesti. Ei au cerut renuntarea la sistemul de acordare a subventiilor prin bonuri valorice si reintroducerea mecanismului de acordare a sprijinului sub forma de bani, conform celui practicat in UE, reexaminarea si gasirea solutiilor pentru subventionarea, inca din aceasta primavara, a suprafetelor cultivate cu porumb, ovaz si plante de nutret, inclusiv a unor lucrari ce se efectueaza pe pajistile naturale.


Flutur contraataca
In replica la acuzatiile aduse, Flutur a avut un discurs dur la adresa PSD. El a explicat ca strategia ministerului are ca obiectiv principal trecerea de la actuala agricultura de subzistenta la productia pentru piata de la gospodaria individuala la ferma familiala privata. Declarand ca ministerul, desi lucreaza cu "un buget votat de PSD, nu va face politicile PSD", ministrul Flutur a subliniat ca va aplica "politicile proprietatii". El i-a acuzat, la randul sau, pe social-democrati ca aproape 700 miliarde de lei dati ca subventie in toamna anului 2004 au luat destinatii non-agricole si ca majoritatea sefilor directiilor agricole din judete au facut campanie electorala pentru PSD.


Subventiile pentru Insula Mare a Brailei, un "Rafo al agriculturii"
"In toamna anului trecut, ati avut de altfel o adevarata intrecere socialista in agricultura, directorii directiilor agricole cu cei ai directiilor silvice intrecandu-se in candidaturi, multi dintre ei uitand sa-si ia concediul pe perioada campaniei electorale. In anul 2004, ati transformat aceste directii teritoriale in unitati de infanterie politica ale PSD in mediu rural, iar campaniile agricole le-ati transformat in campanii electorale", a spus ministrul Flutur. El a afirmat ca guvernarea anterioara a lasat datorii de peste doua mii de miliarde lei in agricultura care trebuie acoperite din bugetul pe anul 2005 si a croit in 2005 un buget pentru subventii mai mici decat cele anuntate.

Intre alte acuze formulate de Gheorghe Flutur se numara raportarile false referitoare la irigatii, directionarea subventiilor pentru irigatii preponderent catre firmele "Agrocondorul" Calarasi si "Agrochirnogi" SA care le aveau ca actionar majoritar pe senatorul PSD Doru Ioan Taracila, ca subventiile acordate fostului deputat PSD Culita Tarata pentru Insula Mare a Brailei au constituit un adevarat "Rafo al agriculturii".


Dosare fabricate in "laboratoarele" PSD
Pesedistii au iesit imediat la atac si au sustinut, prin vocea fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, ca argumentele PSD sunt realizarile din timpul guvernarii, respectiv incheierea capitolului "Agricultura" in negocierile cu UE, obtinerea unor productii record de cereale sau programul SAPARD. El a tinut sa-i aminteasca ministrului Flutur ca a avut cinci dosare penale, care au fost inchise.

In replica, ministrul Agriculturii a spus ca acele dosare au fost "fabricate in laboratoarele PSD" si ca mentiuni despre acestea apar si in celebrele stenograme ale sedintelor Delegatiei Permanente ale acestui partid.
Publicat de : Roxana ANDRONIC
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3325&titlu=Motiune_inlacrimata_