Doina Silistru, indurerata de "Agricultura" [1]

Motiunea PSD a stors ieri la Senat nu numai nervi, ci si lacrimi amare. Dezbaterile din plen au fost insotite de sughiturile si bocetele stinse ale unei sensibile reprezentante a PSD, senatorul de Vaslui Doina Silistru, care a dat friu durerii provocate de ministrul agriculturii Gheorghe Flutur.

Supararea doamnei a fost pricinuita de ministrul Flutur, care a nominalizat-o intre sefi de directii agricole care au facut campanie electorala PSD, uitind sa-si ia concediu ca si candidati la parlament. Micutei doamne pesediste atit i-a trebuit. Abia ajungind la microfon si intr-o moldoveneasca neaosa a incercat sa incropeasca o replica, nereusind insa decit sa smulga salii hohote de ris. "L-as ruga pi domnul ministru sa-si seara scuzi asosiindu-mi cu siia se a spus. Io intotdeauna am avut griji di imaginea mia", a incercat vasluianca sa-si repereze onoarea terfelita. In zadar insa. Audienta pesedista, la unison cu opozitia, hohotea de ris.
Copos, ministrul gentilom
Vazindu-se parasita si de intelegerea colegilor de partid, Doina s-a asezat cuminte in banca si s-a pus pe plins. A hohotit vreme indelungata, circa jumatate de ora, timp in care alesii au continuat dezbaterile, nesinchisindu-se de senatoarea careia ii salta camesa de atita zbucium. Consolarea a venit tot din partea arcului guvernamental, vicepremierul George Copos, de la PUR, sarind sa-i stearga parinteste lacrimile, iar colegele de la PD - Paula Ivanescu si Cornelia Cazacu - soptindu-i prieteneste incurajari de tip feminist probabil. Nu numai senatorul PD Doina Silistru a iesit sifonata din dezbateri, ci si motiunea PSD, care a fost respinsa cu brio: 38 pentru, 66 impotriva si 14 abtineri.
Insula Mare, RAFO din agricultura
Ministrul Flutur a raspuns textului motiunii in care Alianta era criticata pentru masura de diminuare a subventiilor agricole, "reusind sa-i aduca pe tarani in zona disperarii", cu exemple din politica agrara pesedista: "Aceasta actiune (n.r. - subventiile) a fost in mod clar electorala. Ati aplicat o singura politica: "Noi va dam bani, voi sa ne dati voturi". Ati patronat risipa bugetului agriculturii in stil mare, din moment ce 700 de miliarde de lei dati la subventie in toamna 2004 au luat destinatii non-agricole", a replicat Flutur la acuzatiile PSD.
Ministrul liberal n-a uitat sa le reaminteasca pesedistilor de subventiile acordate clientilor politici Trita Fanita, cu Insula Mare a Brailei, "un adevarat RAFO al agriculurii", Doru Ioan Taracila, care a primit subventii grase pentru sistemele de irigare destinate firmelor sale agricole din Calarasi, fostul prefect PSD de Teleorman, Teodor Nitulescu, si el beneficiar de subventii pentru instalatii de irigat, prin firma sotiei.
Vreti sa ne vedeti in puscarie!
Ex-ministrul PSD Ilie Sirbu s-a simtit obligat sa-si apere partidul cu formule populiste: "Noua ni-s dragi taranii si d’aia vrem sa le dati in continuare subventii. Noi n-am dat subventii pentru Culita Tarita, ci pentru Insula Mare. N-am dat bani pe nume, ci pe suprafete". Sirbu a tinut sa-l felicite pe Flutur pentru "filozofia tupeului", declarindu-se jignit ca ministrul le-a vorbit la per tu pesedistilor. "Dv. vreti sa ne vedeti pe noi in puscarie! Vreti sa ne vedeti venind la Parchet!", s-a lamentat Sirbu, neuitind sa-i aminteasca lui Flutur de dosarele sale din instanta. "Au fost fabricate in buncarele PSD", s-a aparat Flutur, facind trimitere la stenogramele PSD care certifica acest fapt. El a raspuns si temerilor pesediste cu privire la noile legi ale proprietatii care forteaza conceptul "restitutio in integrum". "Sint temeri exagerate pe zona retrocedarilor. In spatiul romanesc e multa nedreptate. Nu vom afecta vechile amplasamente, vom pune in posesie diferentele de terenuri si vom acorda despagubiri in natura", a precizat Flutur. In concluzie, motiunea PSD cu titlu "a la Marian Vanghelie" a picat cu brio.
Publicat de : Adriana Istodor
Data publicării: 15 Apr 2005 - 09:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3334&titlu=Doina_Silistru__indurerata_de___Agricultura__