CJ Covasna plănuiește reabilitarea mai multor băi tradiționale cu ape minerale [1]

Consiliul Județean (CJ) Covasna intenționează să reabiliteze mai multe băi tradiționale cu apă minerală din diverse localități ale județului, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

După ce în 2008, în localitatea Peteni, au fost reabilitate o baie tradițională și o saună, autoritățile covăsnene plănuiesc proiecte asemănătoare la Moacșa- Pădureni, Cernatul de Sus și Balvanyos. Potrivit președintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, proiectele băilor tradiționale nu sunt unele scumpe, în urma unei recente întâlniri avute la București cu ministrul Turismului, Elena Udrea, prezentându-se acestuia respectivele planuri și cerându-i sprijin în finanțare.

Conform calculelor, costurile pentru construcția câte unei băi tradiționale și a unei saune se ridică la suma de 150. 000 de lei.

În județul Covasna și împrejurimi există mii de izvoare minerale, numărul acestora depășindu-l pe cel existent în restul Europei în totalitate; aceste izvoare sunt diverse, fiecare având o compoziție diferită. Aceste ape au fost folosite totdeauna în scopuri benefice, ajutând în însănătoșiri din diferite boli.

Unele ape sunt consumate, având efect prin uz intern, altele sunt folosite în formă de băi. Efectul benefic se datorează temperaturii scăzute, punând astfel în mișcare circuitul sangvin și ajutând sistemul de apărare a organismului la un răspuns. În plus, bioxidul de carbon din apele minerale se depune pe piele în timpul băilor, și provoacă lărgirea vaselor sangvine. Stratul subțire de gaz care învelește pielea, funcționează ca un strat termoizolant și ajută la suportarea temperaturii scăzute. Apele mai conțin fier, clor, și alte elemente primare benefice organismului uman.

În afară de apele minerale, Covasna beneficiază și de erupțiile de gaze, numite mofete, acestea având același efect, ca și băile, însă într-un mod mai pronunțat, în mediu uscat.
Publicat de : Monica RIZEA
Data publicării: 26 Iun 2009 - 05:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=33473&titlu=CJ_Covasna_planuieste_reabilitarea_mai_multor_bai_traditionale_cu_ape_minerale