Coalitia trece testul proprietatii [1]

Patrulaterul de partide care guverneaza Romania este pe cale sa treaca primul test major de fidelitate. Miercuri, PNL a reusit sa-i convinga pe ceilalti trei parteneri din coalitie ca pachetul de legi privind proprietatea poate fi promovat prin Parlament prin asumarea raspunderii si, cu toate acestea, deputatii si senatorii vor avea posibilitatea sa intervina si sa-si sustina amendamentele.

Primul pas va fi facut saptamana viitoare, cand se vor strange toti parlamentarii coalitiei majoritare si vor sta fata in fata cu reprezentantii Executivului, pentru a discuta despre toate detaliile legilor proprietatii. In plus, si opozitia va avea posibilitatea sa faca amendamente, intrucat noua Constitutie prevede ca acestea pot fi acceptate de Executiv, dupa asumarea raspunderii. Guvernul Tariceanu va demonstra astfel ca are in spate o majoritate stabila care ii permite promovarea programului legislativ. Traian Basescu nu va mai putea spune ca legile importante nu pot trece de Parlament din cauza fragilitatii coalitiei. Astfel ar disparea, pentru o perioada de timp, unul din principalele argumente in favoarea unor alegeri anticipate pe care PNL nu le doreste sub nici o forma. Angajarea raspunderii urmareste sa intareasca legaturile din coalitie, intr-un moment psihologic dificil, cand se anunta schimbarea Guvernului dupa semnarea tratatului de aderare la UE. Pentru PNL, asumarea raspunderii pe legile proprietatii inseamna si respectarea unei promisiuni fata de propriul electorat. La 15 ani de la revolutie, in Romania, regimul proprietatii nu este clarificat. Executivul, condus de un liberal, incearca acum sa ofere cel putin despagubiri financiare fostilor proprietari. Solutia aleasa este simpla si ar fi putut fi adoptata si de Guvernul Nastase, daca ar fi dorit. Fostii proprietari vor primi actiuni la diverse companii, care vor putea fi tranzactionate pe bursa. In acest fel, statul nu scoate nici un ban din buzunar si, in plus, accelereaza procesul de privatizare.
Publicat de : Mircea MARIAN
Data publicării: 16 Apr 2005 - 12:07
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3375&titlu=Coalitia_trece_testul_proprietatii