Scuzele și acuzele [1]

Premierul Călin Popescu a simțit nevoia să ceară scuze pentru faptul de a-l fi luat gura pe dinainte și de a fi anunțat o remaniere guvernamentală după 25 aprilie, când se vor încheia primele socoteli cu Uniunea Europeană

De ce? Și-a dat seama - mai bine mai târziu decât niciodată - că unii dintre colegii săi care se simt vizați, ar putea să demobilizeze în cel mai nepotrivit moment - atunci când trebuie puse la cap ultimele detalii ale procesului în curs. Evident, aceste scuze nu exclud remanierea. Cel mult îi mai îndulcesc consecințele, ca să spunem așa.

Spre deosebire de dl Popescu, dl Băsescu nu simte nevoia să ceară scuze nimănui. Rămâne ferm, pe poziție, că anticipatele - care inevitabil s-ar solda cu destituirea actualului cabinet și cu formarea unui nou guvern - rămân un imperativ al politicii sale.

Nuanțează, doar, sub presiunea agitației din coaliție, că tot pe dl Tăriceanu l-ar pune premier, și nu pe prietenul său Stolojan, căruia i-a fluturat până acum prin fața ochilor năframa premieratului.

Consecvent stilului său abrupt, dl Băsescu nu cere scuze nici unuia și nici altuia. După cum nici aliatului Voiculescu, fără de care Coaliția n-ar putea sta, în condițiile de acum, la guvernare, nu-i cere scuze pentru a aprecia în continuare, contribuția sa ca 'imorală'. Sau, mai degrabă soluția pe care a fost nevoit să o negocieze.

Norocul președintelui este că toți cei față de care nu manifestă regrete în a-i aborda sau a-i pune în situații jenante sau delicate nu prea au de ales. Nici Popescu nu se poate revolta, pentru că nu este foarte sigur pe susținerea din propriul partid, și nici Voiculescu nu se va ofusca într-atât încât să plece de la guvernare și să riște să rămână pe dinafară în cazul alegerilor anticipate.

În genera l, președintele Băsescu beneficiază de un climat și condiții unice în istoria postdecembristă, în care poate lovi în toate direcțiile fără teama de a se a ștepta la replici care să-l pună în dificultate.

Ultima sa victorie o reprezintă meciul cu presa, pe care a acuzat-o de a fi populată de tipi 'mediocri' și 'penibili' - adică de aceeași care, cu puterile lor, l-au împins la trecutele alegeri spre fotoliul pe care-l ocupă. Or, este evident că nu este cazul să-ți ceri scuze de la asemenea personaje...
Publicat de : Octavian Andronic
Data publicării: 16 Apr 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3377&titlu=Scuzele_si_acuzele