Basescu tine PSD de vorba pana cand PD-L ocupa tot Palatul Victoria [1]

Un independent sau un reprezentant al opozitiei în locul demisului Dan Nica - aceasta a fost "oferta" lui Traian Basescu pentru pesedisti, ieri, la Cotroceni, cand Mircea Geoana si Emil Boc au venit "la mediere"

. A fost înca un act formal bifat de presedinte si partidul prezidential în sceneta scoaterii PSD de la guvernare. Efectul a fost maxim: pesedistii n-au putut face gestul teatral al parasirii Palatului Victoria, ministrii social-democrati ramanand cu demisiile nedepuse, din cauza faptului ca Basescu nu a semnat actul de plecare din functie a colegului lor, Dan Nica. In acelasi timp, Basescu le-a dat ragaz pedelistilor sa faca si sa desfaca formule guvernamentale, sa gaseasca înlocuitori pentru ministerele pesedistilor, sa negocieze sustinerea UDMR pentru Guvernul lor minoritar si sa încerce racolarea celor 26 de alesi care le lipsesc pentru a fi majoritari.

Cum se targuiesc ministerele PSD cu titularii în functii

Actualul Guvern se pregateste sa-si încheie mandatul. El va fi înlocuit fie cu un Executiv minoritar democrat-liberal, fie cu un Guvern de tehnocrati. Varianta propusa de Traian Basescu - înlocuirea unui singur ministru, cel de Interne, cu un independent sau cu un reprezentant al opozitiei - nu pare a multumi pe nimeni. Solutia avansata de presedintele PSD, Mircea Geoana - iesit nemultumit de la Cotroceni - este un guvern cu un premier tehnocrat si ministri de acelasi tip pe zona economica. Liderul PSD nu a dezvoltat prea mult tema, dar nici nu a vrut sa auda de un ministru de Interne independent.

Singurul de acord cu pesedistul a fost liderul PNL, Crin Antonescu, care a spus ca liberalii nu vor propune pe nimeni la ministerul de Interne. "Eu sper ca nimeni sa nu îndrazneasca sa ne contacteze, pentru ca noi nu jucam în farsa lor. Singura solutie pentru care PNL îsi va da concursul este un guvern de tehnocrati cu un premier agreat de toate partidele".

Schemele guvernamentale din PD-L

Pe de alta parte, pedelistii se vad singuri la guvernare. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a invocat solutia Guvernului de interimari. "Probabil ca va trebui sa punem niste interimari dintre ministrii care raman - asta e o chestiune simpla, mai bine zis e prima scrisa în Constitutie - interimari care pot sta o zi - doua, sau pot sta pana la 45 de zile(...) Nimeni nu vrea sa ocupe ministerele care erau ale PSD. Noi o sa punem interimari, pentru ca altfel nu poate functiona Guvernul, dar nu vrem neaparat sa le luam ministerele. O sa punem interimari si 45 de zile Guvernul asta nu trebuie sa treaca pe nicaieri". Vasile Blaga a venit si el cu aceeasi idee, în plus mentionand ca exista un termen legal de 15 zile pana cand demisiile ministrilor PSD vor fi puse în practica. In acelasi timp, PD-L face eforturi pentru asigurarea voturilor în Parlament pentru un Executiv minoritar, ieri seara surse din partid declarand ca democrat-liberalii sunt la limita cu asigurarea celor aproximativ 26 de voturi necesare. PD-L are în vedere si o formula de Guvern restructurata în care unele ministere care au fost ale PSD sa fie conduse de ministri cu profil tehnocrat - este cazul Agriculturii si Sanatatii, de exemplu.

Marko ar sustine un Guvern minoritar PD-L

Varianta "pentru public" a fost interpretata de premierul Emil Boc, care i-a invitat pe pesedisti sa discute pe marginea solutiilor oferite de Traian Basescu - ministru de Interne interimar sau din opozitie. Dupa iesirea de la Cotroceni, nu este clar nici daca Traian Basescu îl va accepta pe Vasile Blaga ministru de Interne în ipoteza în care Coalitia se rupe.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a respins si el posibilitatea unui sef la MAI din randurile opozitiei, spunand ca ar însemna practic o alta coalitie de guvernamant, ceea ce nu este o propunere viabila. Liderul udemeristilor a dat însa de înteles ca ar sustine un Executiv minoritar PD-L. "Vom încerca sa contribuim la o stabilitate guvernamentala", a declarat el la Realitatea FM.

Citeste si:

Cine se bate pentru scaunul Ecaterinei Andronescu

Presedintele trimite criza în prelungiri

Criza politica scumpeste creditele luate de Romania


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2009 - 05:49
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=34354&titlu=Basescu_tine_PSD_de_vorba_pana_cand_PD_L_ocupa_tot_Palatul_Victoria