Timișoara: Bugetul Primăriei se alimentează din vânzarea spațiilor [1]

Comisia de negociere a Primăriei Timișoara, înființată în martie 2003, care se ocupă cu vânzarea spațiilor cu altă destinație decât cea de locuit, a vândut, în doi ani de funcționare, 333 de spații, dintre care 51 cu plata integrală și 282 cu plata în rate.

Valoarea totală a spațiilor vândute depășește 427 de miliarde de lei, din care s-au încasat aproape 147 de miliarde de lei. Acești bani au rezultat din avansul de 25% din prețul spațiului, pe care proprietarii trebuie să-l achite și din sumele care au fost încasate integral. Bugetul Primăriei se alimentează în fiecare lună, prin plata ratelor, cu 7,7 miliarde de lei. Diferența adusă în plus, prin negociere, față de valoarea evaluată a celor 333 de spații vândute este de 30 de miliarde de lei.

“În câteva situații, chiriașii au acționat în judecată Primăria Timișoara, iar instanța a hotărât un alt preț de vânzare decât cel stabilit în urma negocierilor. Aceste hotărâri ale instanței au fost atacate de către Primăria Timișoara, municipalitatea având de fiecare dată câștig de cauză”, ne-a spus viceprimarul Adrian Orza. Primăria a câștigat aceste procese, dar și a dreptul ca prețul de vânzare al acestor spații să fie stabilit în urma negocierilor, așa că administrația locală a mai câștigat 15 miliarde de lei, adică diferența între prețul stabilit de instanță inițial și prețul cu care Comisia a vândut aceste spații, în urma negocierii.

În momentul de față mai există 147 de spații care urmează să fie vândute și care au fost aprobate pentru vânzare prin diferite hotărâri ale Consiliului Local. “Pe măsură ce procesul de revendicare în temeiul Legii 10 se finalizează și există spații care rămân în proprietatea statului, acestea vor fi trecute pe lista spațiilor cu altă destinație și vor fi scoase la vânzare”, susține Orza. Orașul a câștigat și în altă privință, pentru că spațiile vândute au fost folosite pentru privatizare, iar orașul a câștigat un comerț civilizat.
Publicat de : Alina SABOU
Data publicării: 18 Apr 2005 - 22:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3471&titlu=Timisoara__Bugetul_Primariei_se_alimenteaza_din_vanzarea_spatiilor