Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judetului Harghita

Consilierii judeteni harghiteni au aprobat, joi, un proiect de hotarare prin care steagul Consiliului National Secuiesc devine si steagul judetului Harghita si poate fi folosit la manifestari festive

.

Steagul respectiv, de culoare albastra, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de Soarele si Luna, este folosit de mai mult timp de Consiliul National Secuiesc, organizatie care lupta pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. De altfel, in urma cu cateva luni, acest steag a fost votat, intr-o sedinta a Consiliului National Secuiesc, ca viitorul steag al Tinutului Secuiesc, scrie Agerpres.

Impotriva proiectului de hotarare au votat doi consilieri PSD si reprezentantul Partidului Civic Maghiar (PCM), Arus Zsolt, in vreme ce alti sapte consilieri PCM s-au abtinut de la vot. Singurii care au fost de acord cu proiectul au fost cei 18 consilieri UDMR prezenti la sedinta.

Consilierii PCM nu au fost de acord cu proiectul deoarece Consiliul National Secuiesc nu a fost consultat daca este de acord ca steagul sau sa devina steagul judetului Harghita.

Consilierul PCM Arus Zsolt a prezentat chiar si o lista de semnaturi ale unor persoane care isi exprima protestul fata de aceasta initiativa si a sustinut ca 'steagul judetului trebuie sa fie diferit fata de steagul secuiesc, pentru ca simbolurile secuiesti sa fie diseminate cat mai bine', transmite Agerpres.

De cealalta parte, consilierii social democrati au reclamat faptul ca pe steag nu se regaseste nici un simbol reprezentativ pentru romanii din judet. Ei au facut apel sa dea dovada de toleranta si respect reciproc si sa accepte ca pe steagul judetului sa apara macar un element care sa-i reprezinte pe romani.

In replica, vicepresedintele Consiliului Judetean Harghita, Petres Sandor a spus ca soarele este un simbol care apare si pe stema Romaniei.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Noi 2009 - 05:59
 

Link știre