Basescu îl inaugureaza pe Ianukovici [1]

Cel care a devenit, în 2004, presedintele Romaniei în culoarea de campanie "oranj", Traian Basescu, va participa, joi, la inaugurarea mandatului prezidential al lui Viktor Ianukovici - cel care a obtinut cu 888

.000 mai multe voturi decat rivala sa, premierul în functie Iulia Timosenko.

Astfel ia sfarsit experimentul cunoscut ca "Revolutia Oranj" pentru Ucraina, iar victoria candidatului pro-rus va fi confirmata nu doar de prezenta lui Basescu, ci si a omologilor sai din Bulgaria, Turcia, Ungaria, Lituania, Polonia si Letonia. Lor li se vor alatura Catherine Ashton, ministrul de Externe al UE si generalul James Jones, consilierul pentru Securitate Nationala de la Casa Alba.

Reprezentanti ai altor state G-20, ale fostelor republici sovietice membre în Comunitatea Statelor Independente si ai unor organizatii internationale vor arata, fara echivoc, cine este noul presedinte al tarii - Ianukovici, personajul demonizat în 2004 de mass-media occidentale, pentru "furtul scrutinului".

Partidul Regiunilor (PR), al carui lider este Ianukovici, a anuntat o ceremonie "cat mai austera posibil", din pricina crizei economice prin care trece tara, însa anuntul a venit cu o vizibila satisfactie dupa acceptarea înfrangerii de catre Timosenko. Ea si-a retras recursul depus la Curtea Superioara Administrativa, prin care acuza denaturarea votului popular de fraude masive. Timosenko a declarat ca va continua sa duca lupta cu PR si cu noul presedinte "prin mijloace parlamentare", ceea ce anunta, în practica, intentia ei de a boicota initiativele lui Ianukovici. Dar formatiunea ei, Blocul Iulia Timosenko (BIuT), este tot mai izolata în Rada Suprema (parlamentul unicameral de la Kiev).

Ianukovici s-a declarat convins ca poate închega o coalitie de guvernare chiar în aceasta saptamana. "In prezent, purtam negocieri si examinam posibilitatile. Intentionam sa semnam un acord depolitizat care va aranja toate grupurile parlamentare. Dupa parerea mea, noua coalitie va trebui denumita Coalitia stabilitatii si reformelor. Decizia definitiva va fi luata înainte de sfarsitul saptamanii", a declarat Ianukovici, într-un interviu televizat.


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Feb 2010 - 06:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=35232&titlu=Basescu_il_inaugureaza_pe_Ianukovici