Geoana: Mandatul prezidential de cinci ani e un esec, voi propune revenirea la unul de patru [1]

Prin proiectul de modificare a Constitutiei, presedintele Traian Basescu urmareste instaurarea unei republici prezidentiale in Romania

. Proiectul este unul dupa chipul si asemanarea lui Basescu, spune, la Antena 3, Mircea Geoana.

Geoana: Voi propune revenirea la un sistem de mandat prezidential de 4 ani Imaginea 1/1

Proiectul Guvernului de modificare a Constitutiei a fost lansat la numai o zi dupa ce Parlamentul a aprobat, in plen reunit, o Comisie de modificare a Constitutiei, cu toate partidele, inclusiv PDL.

"Proiectul este unul dupa chipul si asemanarea lui Basescu: o republica prezidentiala in Romania. Modificarea din 2003 a Contitutiei, cu prelungirea mandatului presedintelui Romaniei de la 4 ani la 5, este un esec", a spus Mircea Geoana, joi seara, in cadrul unei emisiuni televizate.

Propunerea PSD-ului de a lungi mandatul presedintelui n-a facut altceva decat sa agraveze tensiunile, apreciaza Geoana, adaugand ca intentioneaza sa propuna, in proiectul de modificare a Constitutiei, revenirea la un mandat prezidential de patru ani.

"Am agravat tensiunile si, ce s-a crezut a fi un lucru foarte bun, s-a dovedit a fi unul contra-productiv. Voi propune revenirea la un sistem de mandat prezidential de 4 ani", a explicat Geoana.

Totodata, social-democratul sustine ca "riscul de a avea un presedinte in Romania zece ani de zile oricum este mult prea plictisitor si este periculos, inseamna mult mai multe alegeri, mult mai multe incertitudini in politica si perpetuarea fictiunii ca un presedinte, care este ales cu sprijinul unui partid la Cotroceni, nu o sa faca politica acelui partid, sau acel partid nu se va sprijini pe presedinte in exercitarea puterii sau a influentei presedintelui in aceasta tara".

In ceea ce priveste convocarea ministirilor la Palatul Cotroceni, Geoana afirma ca prin aceasta, Traian Basescu a urmarit, pe de o parte, "sa creeze senzatia ca presedintele suna clopotelul de alarma si ca este foarte posibil ca Guvernul Boc sau Boc personal sa se prabuseasca" si, pe de alta parte, sa continue cateva proiecte politice menite sa distraga atentia opiniei publice de la probleme cu adevarat importante, cum ar fi somajul sau fondurile europene.

"Convocarea la Cotroceni a fost o intalnire cu doua scopuri. Primul, acela de a crea sezatia ca presedintele suna clopotelul de alarma si ca este foarte posibil ca Guvernul Boc sau Boc personal sa se prabuseasca, ceea ce nu este adevarat. In continuare au nevoie unul de altul si in continuare vor opera unul cu celalalt. In al doilea rand, ca sa se continue cateva proiecte politice care sa distraga atentia opiniei publice de la problemele cu adevarat importante: salarii, pensii, disponibilizari, locuri de munca, fonduri europene", a incheiat liderul socal-democrat.


Publicat de : ---
Data publicării: 23 Apr 2010 - 05:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=35657&titlu=Geoana__Mandatul_prezidential_de_cinci_ani_e_un_esec__voi_propune_revenirea_la_unul_de_patru