Basescu explica masurile de austeritate

Presedintele Traian Basescu a explicat aseara de ce a respins propunerea Fondului Monetar International in privinta masurilor de austeritate

.Presedintele Traian Basescu a explicat aseara de ce a respins propunerea Fondului Monetar International in privinta masurilor de austeritate.

Propunerea FMI viza cresterea taxelor si o reducere mai mica a salariilor din sectorul bugetar, respectiv cresterea TVA de la 19 la 24%, cresterea cotei unice de la 16 la 20% si reducerea salariilor din sectorul bugetar cu doa 20%. "In urma discutiilor cu Guvernul si BNR am decis sa respingem varianta propusa de Fond (FMI - n.r.). Aceasta varianta mentinea cancerul din bugetul de stat. Salariile reprezinta  27% din buget, cheltuielile sociale si peniile 36% din buget, adica 63% in total, plus 1% din PIB, adica 3% din buget - contributia la bugetul UE. Diferenta este destinata cheltuielilor materiale din spitale, scoli, Ministerul de Interne si alte institutii ale statului care trebuie sa functioneze", a spus Basescu. Presedintele a explicat ca cheltuielile nu se pot incadra doar intr-un procent de 33%, cat mai ramane. Intr-o astfel de situatie cheltuielile duc la deficit bugetar, care ar ajunge la 9,1% din PIB. Acest lucru insemna ca statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare. "Decizia a fost sa incepem restructurarea propriilor noastre cheltuieli, unde avem exagerari, reducere 25% a cheltuielilor cu salariatii bugetari si 15% pensii. Acest lucru ne permite un deficit de 6%. [...] Acest lucru inseamna 8,8 mld deficit prin reducerea in cele 2 capitole mari. Acest deficit implica imprumuturi de pe piata libera, in afara de bani pe care ii primim de la UE si FMI. Trebuie sa imprumutam circa 4 mld de pe piata libera. Este mult", a mai spus Basescu.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Mai 2010 - 05:17
 

Link știre