Deputatii ne-au costat in iunie peste sapte milioane de lei

Vacanta deputatilor nu a scutit bugetul de stat de cheltuieli cu intretinerea lor

. Desi activitatea deputatilor a fost, in mare parte, in birourile din teritoriu, cele mai mari sume folosite au fost pentru cazare, aproape un milion si jumatate de lei. Diurna, cazarea, transportul si telefonul mobil pentru deputati a scos din bugetul de stat, in iunie, aproape la fel de mult ca intr-o perioada lucratoare. Diferenta e de doar 70.560 lei. Cei mai multi bani se duc pe cazarea parlamentarilor, aproape 1,5 milioane de lei. Diurna a costat 900.000 de lei, iar transportul deputatilor aproape 500.000 de lei. Cheltuielile cu birourile parlamentare pentru personal, intretinere si chirie insumeaza, in iunie, 3.430.000 lei, in timp ce, in luna mai, acestea au fost cu doar 5.000 de lei mai mari. Fruntasi la capitolul cheltuieli sunt cei 28 de deputati din Bucuresti. Indemnizatia deputatilor variaza intre aproximativ 4.000 si 5.000 de lei. In luna mai au incasat circa 1,6 milioane de lei. Cu toate acestea, deputatii au gasit, la sfarsitul sesiunii parlamentare, o noua modalitate de a-si ascunde cheltuielile pe care le au cu birourile parlamentare, mai ales ca au fost taxati de fiecare data de presa, ceea ce i-a si deranjat, dupa cum au aratat-o unele discutii din Biroul Permanent al institutiei.
Daca in luna martie a acestui an, pe site-ul Camerei a fost publicat cat a costat pentru fiecare ales cazarea in Bucuresti, teritoriu si strainatate, transportul in tara si strainatate, dar si telefonia mobila, incepand cu luna aprilie au fost date publicitatii doar sume globale, la nivelul intregii institutii. Luand in calcul lunile aprilie si mai, pentru cazare, Camera a platit, lunar, 1,6 milioane de lei, pentru transport 410.000 lei, iar pentru telefonia mobila 28.000 de lei. Si diurnele primite de fiecare deputat au fost puse la secret. Camera a platit diurne in valoare de 490.000 de lei pentru deplasarea la lucrarile Parlamentului si 300.000 de lei pentru deplasare in circumscriptiile electorale.
Cand a venit vorba de publicarea cheltuielilor pentru birourile parlamentare, Camera a dat publicitatii cheltuielile cu bunuri, servicii si salariile angajatilor pentru fiecare colegiu uninominal in parte, fara a mentiona si numele deputatului din acel colegiu. Care va trebui cautat. Si sunt 333 de deputati. Reprezentantii Camerei precizeaza ca mai multe informatii vor fi comunicate la cerere, in conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Aug 2010 - 05:32
 

Link știre