Victimele lui Basescu, in fruntea PSD [1]

„Tati, tati, pot sa spun ceea ce spun?“ Nu a zis-o Geoana explicit, dar, din felul in care se uita, cerind mereu aprobare, spre Nastase, la prima conferinta de presa dupa ce a fost inscaunat lider al PSD, lucrurile erau mai mult decit evidente.

Frumos leadership si-au ales cei de la PSD, nimic de zis. Boboc de floare! Geoana, tinar si vioi; Nastase, inca destul de tinar si uns cu multe alifii; Mitrea, cu un CV bogat in domeniul luptei de culise si cu multe manivele pe mina care pornesc sau opresc organizatiile teritoriale ale social-democratilor.

Toti trei, oameni politici cu experienta. Numai ca, inclusiv in PSD, experienta nu e suficienta. A se vedea cazul lui Ion Iliescu. Si el, un om politic cu experienta. Poate, cel mai experimentat. Dar e o diferenta intre experienta si expertiza. Iliescu si cei trei care conduc acum PSD au experienta, insa, intr-ale democratiei adevarate, le lipseste competenta. Cit a fost mare vataf peste Romania, Nastase a dovedit ce inseamna sa ai experienta si cit de mult i-a lipsit competenta. La fel, Miron Mitrea, pe felia lui, ca ministru al Transporturilor, acolo unde actualul secretar general al PSD a avut grija sa faca doar cite ceva din nimic. Cit despre Geoana si expertiza pe care o poate aduce, viitorul imediat va limpezi, cu siguranta, lucrurile. S-ar putea ca imparatul sa fie destul de gol. Pina atunci, sa citim cu atentie interviurile pe care Geoana le da si sa observam ca, in esenta, limba pe care o vorbeste acesta nu difera de cea vorbita de Iliescu.

Geoana a fost imbracat, joia trecuta, cu o camasa un pic cam mare pentru el. Nu e alt mod de a explica desele incordari de muschi ale proaspatului lider social-democrat care, pentru ca se suprapun cu primele sale mutari ca sef de partid, dau extrem de prost. La nici 24 de ore dupa ce a fost uns presedinte, Geoana a spus ca tine sa-i asigure pe militantii si pe sefii PSD din teritoriu, pe „cei vizitati in acest moment de organele de ancheta“, ca vor avea protectia partidului. Apoi, sa spui ca Basescu ii lauda pe americani intr-un hal exagerat, dupa ce ai facut-o si tu, pe acelasi ton, pina in urma cu putine luni, e o imensa inabilitate.
Ciudat!

Pe scurt: de ultimul congres al PSD, probabil ca Traian Basescu e cel mai fericit. In fruntea PSD stau acum numai cei pe care i-a invins. Pe doi dintre ei, Geoana si Nastase, chiar in mod umilitor. Pe unul – la locale, pe al doilea – la prezidentiale. Anticipatele, daca vor veni, ar putea fi bune nu doar pentru actualul sef al statului. Cu un PSD invins drastic si umilit, asa cum se profileaza, si Ion Iliescu si-ar duce batrinetile mai usor.
Cristian Patrasconiu este publicist-comentator al ziarului „Cotidianul“.
Publicat de : Cristian Patrasconiu
Data publicării: 27 Apr 2005 - 07:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=3701&titlu=Victimele_lui_Basescu__in_fruntea_PSD