Sponsorii de la Lukoil au venit sa isi ceara tainul la Basescu? [1]

Traian Basescu l-a primit la Palatul Cotroceni pe presedintele companiei ruse Lukoil, Vagit Alekperov, intr-o intalnire la care a participat si ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexandr Ciurilin

.Potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale, "in cadrul discutiilor, presedintele companiei ruse a prezentat intentiile de dezvoltare pe piata romaneasca". "Presedintele Traian Basescu a exprimat deschiderea autoritatilor romane fata de investitiile straine, apreciind faptul ca Lukoil a investit pana in prezent peste 1 miliard USD in tara noastra", se arata in documentul Presedintiei.Audienta acordata de Traian Basescu bosilor de la gigantul Lukoil vine in contextul scandalului scumpirii benzinei, care a dus la un control comandat de premierul Boc la marile firme care comercializeaza carburanti. Insa este de mentionat si faptul ca Lukoil a fost unul dintre cei mai mari sponsori ai campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu. Conform documentelor oficiale depuse la Autoritatea Electorala Permanenta, firma Lukoil a sponsorizat oficial campania prezidentiala a lui Traian Basescu in 2009 cu 429.750 de lei, adica 100.000 de euro. Compania a facut donatiile pe 19 noiembrie 2009, cu trei zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.Directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza, a explicat la vremea respectiva: "Eu nu l-am sponsorizat pe Traian Basescu, ci am dat bani la PDL. A venit un om de la ei, de la partid, la mine si mi-a spus ca au o actiune. Daca banii dati de compania noastra i-au folosit in campania electorala a lui Traian Basescu, atunci bravo lor". Constantin Tampiza a tinut sa mai adauge ca "Lukoil Romania nu a primit nici o facilitate de la presedintele Traian Basescu". "Fiecare are o simpatie personala. A mea poate sa fie Basescu, poate sa fie Videanu... E optiunea mea", a conchis Tampiza.Cu toate acestea, dupa campania electorala, Lukoil a primit mai multe "facilitati", sub forma de contracte cu institutiile statului, 31 la numar, in valoare de 34.817.009 de lei, cele mai multe fiind cu Romsilva. Printre institutiile care au acordat contracte Lukoil Romania se afla Ministerul Finantelor, CFR Calatori, APIA, Loteria Romana, mai multe unitati militare si consilii judetene, precum si Primaria Sectorului 3 si Directia Parcurilor Sector 3.
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Feb 2011 - 06:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=37421&titlu=Sponsorii_de_la_Lukoil_au_venit_sa_isi_ceara_tainul_la_Basescu?