Dupa solutia "imorala", Basescu descopera solutia "toxica": UDMR. "Santajul ca vom crea instabilitate politica poate avea limite" [1]

Presedintele Traian Basescu îsi mentine pozitia dura fata de Regele Mihai

. Seful statului a insistat, în emisiunea "Nasul" de la 10tv ca "nici ca sef de stat, nici ca si comandant de nava, nu-ti abandonezi echipajul".

Presedintele Traian Basescu a participat miercuri, de la ora 20.45, la emisiunea "Nasul", de la postul 10 TV. Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui:

Despre declaratiile facute la adresa Regelui Mihai

? Nici ca sef de stat, nici în calitate de comandant de nava, nu-ti abandonezi echipajul. Nu retractez. Mai multe AICI: Basescu NU retracteaza declaratiile despre Rege: "Nu am ce sa retractez. Fiecare sef de stat are natiunea lui, pe care n-o lasa singura, ramane cu ea"

Despre PDL

? Politicianul din PDL care m-a dezamagit cel mai mult e Cezar Preda.

Despre USL

? In loc sa vina cu un lucru serios, ei au venit sa spuna sa facem alegeri anticipate si sa avem guvern de tehnocrati. Mai, baiatule, dar nu vrei sa guvernezi ca tot esti destept.

Despre ministri

? Daca nu va zic Elena Udrea, n-o sa ma credeti. Mai multe AICI: Topul prezidential al ministrilor: Udrea, Boagiu, Predoiu si Funeriu

Despre viitorul presedinte al Romaniei

? Eu cred ca presedintele Romanie va fi un om care nu este acum în prima linie. La cine se gandeste Basescu? Vezi AICI

Despre reorganizarea administrativa si revizuirea Constitutiei

? Organizatiile teritoriale au pus presiune pe UDMR. Liderii UDMR înteleg.

? Iar se va umfla lumea. Nu consider ca e corect ca un partener care reprezinta o minoritate sa blocheze evolutia pozitiva a majoritatii din interese etnice. Si minoritatea maghiara e tot parte a acestei tari. Cand afecteaza interesele majoritatii devine toxic. Santajul ca vom crea instabilitate politica poate avea limite. Limita se numeste afectarea intereselor majoritatii. Am luat în piept lovitura deciziilor UDMR. Nu este corect ca de la intereselor unei minoritati sa sufere majoritatea.

? Trei obiective mai avem: o noua a lege a sanatatii, reorganizarea si revizuirea Constitutiei. Daca nu va fi Constitutia, nu am cum sa trec la suprapunerea mandatelor, ramane pe umerii mei pana în 2014. Vreti sa scapati de mine, dati Constitutia, dar asa cum au vrut romanii.

? Daca ei revizuiesc Constitutia, renunt la cat e nevoie numai sa se suprapuna mandatele.

? Si acum cu reorganizarea spun "stai dom`ne, stai frate, sa facem alegerile!".

? As face o precizare, este un decalaj care m-a facut sa sustin revenirea la mandatul de patru ani al presedintelui, nu ca e bine pentru mine, e bine pentru tara.

? Tot noi am trait si realitatea caietelor de sarcini foarte largi. Ne-am trezit cu firme care nu au avut potential sa faca lucrarea. Eu nu ma sfiesc sa discut si despre birocratia UE. Noi am modificat din 2005 pana acum de patru ori legea achizitiilor, de fiecare data la cererea Comisiei Europene. Ne-am întalnit doua birocratii, cea a UE si cea a Romaniei, cea a UE mai competenta decat a noastra, si a iesit o balbaiala continua. De fiecare data s-a spus "asta e forma buna, dati-i drumul".

? Banii se pierd doar cand e frauda. Comisia Europeana a constat doar iregularitati. Au dat o întrerupere de plati în care au cerut guvernului sa faca o verificare a tuturor contractelor. Marea problema este ca la CJ fiecare a facut caietul de sarcinu cum l-a dus capul si mai complicat ca sa dirijeze, se pare, cum se duc banii.

? Ia spuneti-mi din regiunile astea unde sa castige PDL-ul? Cand tu ai o alianta de peste 50% în toate sondajele cum sa vii sa spui ca se face pentru un partid de 23%?

? Aceste regiuni de dezvoltare nu pot fi organzate ca persoana juridica responsabila pe un proiect.

? Desi s-au facut investitii, ele s-au facut în comune. N-ai niciun proiect regional care sa strabata doua, trei, patru judete. Cu ce aduci traficul în autostrada ca drumurile judetene nu au intrat în atentia pesedintilor din Consiliile Judetene Fiecare vrea banii pentru primaruls din comuna lui. Lipsa unei organizari administrative de alt tip decat cea din 1968 face ca Romania sa utilizeze banii prost, nu numai încet, ci prost.

? Ma asteptam sa fie oarecari probleme la ministerul dezvoltarii. Acolo s-a depasit suta la suta nivelul investitiilor.

Despre justitie si criza economica

? Daca ne uitam la averile politicienilor, sa ne uitam si la averile judecatorilor.

? Pentru mine dezamagirea a fost totala, îmi pusesem încrederea în noul CSM. Doi judecatori din astia tineri, au venit ei cu manuta lor au dat scris la Curtea Constitutionala sa nu se scoata asta cu caracterul licit.

? Justitia a facut mai mult rau Romaniei decat politicienii sau cei care cersesc pe la Roma.

? Nu s-a facut o curatare a justitiei în Romania. Au ramas multi judecatori care nu au nicio legatura cu democratia.

? Nu s-ar face Elvetia din Romania, dar s-ar elimina furtul si averile ilicite.

? I-am rugat aproape sa modificam prevederea din Constitutie ca se prezuma caracterul licit al averii. Din pacate si justitia, prin CSM, a intervenit la Curtea Constitutionala si a cerut sa fie radiata aceasta parte. De ce sa nu avem o legislatie limpede, averile ilicite sa fie confiscate? Avem si o decizie a Consiliului JAI. Aceasta decizie nu se limiteaza la averea pe care o ai. daca ai transferat-o, se duce dupa averea pe care ai transferat-o dupa ce a început ancheta. Cand esti condamnat pentru o fapta de evaziune, ancheta se extinde pe toata averea. Se cere ca în legislatie sa avem si proba inversa. Nu se poate sa avem lupta împotriva fraudei cu manusi. Noi ne blocam în revizuirea Constitutiei.

? Mie mi-au scazut sumele din total avere pentru ca 6 luni am dat la fondul de solidaritate.

? Cand s-a taiat nu putem sa ne împrumutam. Acum putem.

? De anul acesta trebuia sa platim înapoi. Si azi avem bani sa platim.

? Si daca ne uitam la sondaje si nu reduceam salariile, anul asta ce faceam? Le spuneam ca nu avem bani sa le dam pensiile si salariile. Am fi avut anul acesta solutii sa ne împrumutam mai mult. Cand ne-am proptit în televiziuni? Putea sa dea televiziunea lui Vîntu, a lui Ghita sa dea din gura.

? Am vrut sa va arat cat conteaza o lipsa de fermitate a celor care conduc la un moment dat. Sunt momente în care politicienii trebuie sa-si asume lucruri grele. Dupa razboi, criza economica e al doile caz de dificultate pentru o natiune.

? Coalitia trebuia sa decida reducerea temporara a pensiilor. Au tradat toti.

? N-o sa uit niciodata pensionarii la Iasi fluierand ca le-au scazut pensiile, în realitate le-au crescut. Imaginea mea este manipularea ca la Revolutie cu teroristii.

? Sunt tari mari în dificultate. Spania a aplicat masuri similare cu noi anul trecut, dar anul acesta. Noi am facut-o mai brutal. Noi am avut un mare rateu anul trecut si s-au suparat pensionarii pe mine atunci. N-ar fi trebuit sa marim TVA. Daca un pensionar îsi face socoteal TVA si inflatia le-a luat mai mult decat daca taiam 10% din pensii.

? Si Grecia ne-a afectat indirect. Regiunea toata e contaminata, are o tara în dificultate.

? Suntem într-o capcana toti. Privim Grecia ca pacientul numarul 1. Sunt pacienti mai grav bolnavi.

? Marea problema pe care trebuie sa o luam în considerare e ca nu putem trai banii care o sa-i castigam în viitor. Trebuie sa traim din banii pe care-i producem. Trebuie sa spunem ca Romania are o sansa uriasa. Inca nu am ajuns ca vechile state membre la datorii de 60%, 100% din PIB.

? Toata povestea pleaca de la traitul din banii din viitor. Nu numai Grecia a fost în acesta situatie. Germania sta bine si nu va sta rau niciodata.

? Discutand de Schengen, s-a dovedit ca nu a fost suficienta respectarea de catre Romania a Tratatului. Mai e o tara, Olanda cu un guvern care e sustinut de un partid anti-extindere. Olanda a devenit varful de lance al adaugarii de conditii la conditiile de acces. Vom depasi aceasta chestiune.

? Nu vreau sa lasam loc la speculatii. N-am stabilit niciun parteneriat cu vasele. Avem un parteneriat politic cu Grecia si un parteneriat economic. Avem capital grecesc destul de mult.

Despre echipa nationala si meciul lui Bute

? Desi am sustinut ca meciul lui Bute sa se organizeze aici, nu cred ca ma duc. Nu ma mai dus pe nicio arena sportiva de cativa ani.

? Imi pare rau ca a plecat Razvan Lucescu. Aveam încredere în copilul asta.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Iun 2011 - 05:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38234&titlu=Dupa_solutia___imorala____Basescu_descopera_solutia___toxica____UDMR____Santajul_ca_vom_crea_instabilitate_politica_poate_avea_limite__