Deputatii au aere… de lux [1]

 

 

Cele mai scumpe instalatii de aer conditionat din tara au fost achizitionate recent de Camera Deputatilor

. Pentru 10 astfel de aparate, alesii neamului au platit, ca de la ei din buzunar, preturi de trei ori mai mari chiar si fata de cele mai scumpe echipamente identice de pe piata.

 

Este ciudat modul in care orice obiect, fie el de birotica, electrocasnic sau de orice alta natura, de care au nevoie vajnicii nostri deputati, ajunge sa fie cumparat la preturi cu mult peste cele ale pietei. Este si cazul a 10 aparate de aer conditionat de care se pare ca deputatii nostri duceau mare lipsa. In urma unei licitatii demarate in data de 18 iulie, din patru societati inscrise, in data de 5 septembrie, a fost desemnata drept castigatoare societatea Astra Bucuresti & Co Prod SRL. Nimic neobisnuit pana aici. Atat doar ca pretul platit pentru cele 10 unitati de climatizare este unul cu mult peste orice alta oferta de pe piata libera. Peste 170.000 de lei, adica peste 40.500 de euro au platit cei care se ocupa de confortul deputatilor pentru cele 10 aparate de aer conditionat, respectiv putin peste 4.000 de euro per bucata.

Ne-am interesat la secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, cum s-a ajuns la aceste sume. Acesta ne-a explicat ca este vorba despre niste aparate mai performante, de 60.000 BTU (puterea termica a aparatelor), capabile sa racoreasca aerul din sali de foarte mari dimensiuni, asa cum sunt cele din Casa Poporului, in numai cateva minute. La o simpla privire aruncata pe site-urile de specialitate se poate vedea insa ca un astfel de aparat nu depaseste 2.500 de euro, desi sunt produse de firme de prestigiu, nu aduse din China. Rezulta o diferenta de 1.500 de euro pentru fiecare aparat, care ar putea fi explicata cu greu altfel decat prin dezinteres fata de banii publici sau altfel de interese personale.

Pentru a vedea cat costa in realitate respectivele echipamente am sunat chiar la firma care a castigat licitatia, Astra Bucuresti & Co Prod SRL, pretinzand ca suntem o companie interesata in a achizitiona o unitate de climatizare pentru o sala de conferinte. Un personaj extrem de amabil ne-a spus ca firma cu pricina este doar reprezentantul unui producator chinez si ca o singura unitate costa 1.770 de dolari SUA plus TVA, adica undeva pe la 1.500 de euro cu tot cu taxe. Se pune atunci intrebarea cum de echipamente vandute de o firma, la liber, cu 1.500 de euro au fost achizitionate de Camera Deputatilor, de la aceeasi societate, cu 4.000 de euro?

 

 

Firma de panificatie pana anul trecut

 

Aceeasi Astra Bucuresti & Co Prod SRL a mai fost blagoslovita de Camera Deputatilor cu un alt contract batator la ochi. In data de 19 august, firma care are sediul pe o strada de la periferia Bucurestiului, a castigat o licitatie pentru lucrari de ?reparatii instalatii climatizare si cabine traducere?. Firma cu lipici la contractele Camerei Deputatilor a fost desemnata castigatoare in dauna altor trei societati, si nu ar fi de mirare ca toate ofertantele sa aiba actionariat comun. Suma alocata de administratorii Camerei Deputatilor pentru operatiunea de reparare a instalatiilor de climatizare: 216.992,74 lei, fara TVA, adica aproximativ 61.500 de euro. Cu alte cuvinte, reparatia sistemului de climatizare costa cu 20.000 de euro mai mult decat achizitionarea unui sistem in sine, format din 10 aparate noi-noute. Ar mai trebui mentionat si ca Astra Bucuresti & Co Prod SRL a avut pana anul trecut drept principal obiect de activitate ?produse din paine si panificatie?. Poate de aceea, dupa derularea increngaturii de actionari, se ajunge in varful lantului trofic la presedintele de la Pajura SA, Florin Eugen Varlan, care si el este asociat intr-o firma ce se ocupa cu instalatiile de climatizare, Air Cond Instal SRL. La un moment dat, el a fost imputernicit sa reprezinte interesele firmei Astra Bucuresti intr-un litigiu mediat de Consiliul de Solutionare a Contestatiilor.


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Sep 2011 - 05:36
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38517&titlu=Deputatii_au_aere&_#8230__de_lux