Comunistii, in ascensiune in R. Moldova [1]

Partidul Comunistilor din R

. Moldova inregistreaza o crestere in sondaje, in timp ce Partidul Liberal Democrat (PLDM) al premierului Vlad Filat scade, potrivit unui studiu sociologic realizat de Compania IMAS-INC, la comanda portalului www.politik.md, care a fost prezentat ieri. Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 47% din numarul celor intervievati ar vota pentru comunisti, in comparatie cu 39% cat a acumulat la ultimele alegeri parlamentare. Pentru PLDM ar vota 23%, in comparatie cu peste 29% in luna martie. Pentru Partidul Democrat si-au exprimat optiunea de vot 16% iar pentru Partidul Liberal, 9%. Potrivit acestor rezultate, configuratia politica a noului parlament nu s-ar schimba esential, astfel ca eventuale alegeri parlamentare anticipate, despre care se vorbeste tot mai mult la Chisinau, nu ar solutiona criza politica provocata de nealegerea presedintelui. Pentru alegerea sefului statului sunt necesare voturile a cel putin 3/5 din numarul deputatilor. Sondajul arata si o crestere a numarului celor care cred ca R. Moldova merge intr-o directie gresita, 62%, fata de 44% in luna martie. Cea mai buna candidatura pentru functia de premier este Vlad Filat, iar cel mai bun presedinte ar fi actualul presedinte interimar, Marian Lupu, 21%, urmat de liderul comunistilor, Vladimir Voronin si Vlad Filat. Studiul arata ca oamenii au cea mai mare incredere in Vladimir Voronin, urmat de Vlad Filat, Marian Lupu si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Sondajul a fost realizat in perioada 10-23 decembrie, pe un esantion de 1.109 persoane, marja de eroare fiind de 3%.

Candidatii pentru functia de presedinte al R. Moldova isi pot depune, incepand de ieri, dosarele pentru a fi inregistrati. Termenul limita pentru inregistrare este 12 ianuarie iar alegerile se vor desfasura la 15 ianuarie. Presedintele R. Moldova trebuie sa aiba 40 de ani impliniti, dintre care cel putin zece ani traiti pe teritoriul R. Moldova. Pentru a fi inregistrat in calitate de candidat, acesta trebuie sa prezinte un sir de acte, inclusiv un certificat de sanatate de la o comisie medicala speciala si semnaturile a cel putin 15 deputati in favoarea sa. In aceasta perioada, partidele parlamentare de la Chisinau urmeaza sa identifice un candidat la functia de presedinte, dupa ce candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana, Marian Lupu, a anuntat miercuri ca nu va mai candida. La 15 ianuarie, in Parlamentul de la Chisinau vor avea loc alegeri repetate pentru functia de presedinte, dupa esecul din 16 decembrie. Daca presedintele nu va fi ales nici de aceasta data, Parlamentul va fi dizolvat si vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Dec 2011 - 07:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=38948&titlu=Comunistii__in_ascensiune_in_R__Moldova