Cum l-au lasat deputatii pe Laszlo Borbely cu imunitate pana la toamna. "Problema nu a ajuns in plen pentru ca nu a mai intrebat nimeni nimic" [1]

Procurorii mai au de asteptat pana sa-l ancheteze pe fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely

. Cu Parlamentul oficial in vacanta sau convocat in sesiuni extraordinare pentru suspendarea si demiterea lui Traian Basescu, dosarul liderului UDMR ramane blocat la comisia juridica, unde a ajuns din luna mai. Borbely are astfel imunitate in fata DNA cel putin doua luni de acum inainte.

Cererea magistratilor privind avizul de incepere a urmaririi penale a lui Borbely a ajuns la Camera Deputatilor pe 4 aprilie, iar pe 24 a fost pusa pe ordinea de zi a plenului, insa nu s-a votat din lipsa de cvorum. Pe 8 mai, deputatii au cerut retrimiterea la comisie, unde se afla si acum.

Motivele amanarii deciziei sunt diverse, potrivit parlamentarilor. Daca unii dau vina pe greva parlamentara a vechii opozitii, deputatii din Comisia Juridica sustin ca nu a fost evitata problema in mod voit, ci "pentru ca dosarul este foarte mare". "Problema domnului Borbely nu a ajuns in plen pentru ca nici nu s-a mai vorbit despre asta, nu a mai intrebat nimeni nimic. Colegii mei, care sunt si avocati, au cerut retrimiterea la comisie ca sa studieze mai bine cazul. Are cam 1.800 de pagini, e foarte mare, va dati seama ca trebuie timp", a declarat, pentru gandul, deputatul PSD Florin Iordache.

Aceeasi scuza a avut-o si presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda. Intrebat de gandul cand se va vota in plen ridicarea imunitatii parlamentare a lui Borbely daca va trece de comisie, deputatul PDL a evitat sa dea un raspuns concret. "Nu stiu, trebuie sa vedem, daca ne strangem sau nu. Dar daca trece de comisie, se va vota in toamna. Sau, daca e cazul, se organizeaza sesiune extraordinara", a comentat Buda.

Acest lucru a fost confirmat si de Florin Iordache, dand asigurari ca dosarul lui Laszlo Borbely nu va ramane nerezolvat. "Va dati seama ca o s-o facem, este una dintre prioritatile noastre. Dar oricum nu noi decidem daca se incepe urmarirea penala sau nu. Comisia juridica da doar un aviz, atat", a spus deputatul, recunoscand totusi ca fara acel aviz, Camera Deputatilor nu are ce sa faca.

Nici colegii de partid ai lui Borbely nu par sa se grabeasca, deputatul UDMR Mate Andras spunand ca trebuie facuta o analiza amanuntita. "Este normal sa ceri retrimiterea la comisie, mai ales cand e vorba despre asa o problema delicata. Si colegii care au cerut amanarea unui vot asupra acestei probleme au facut-o pentru a lua o decizie finala in cunostinta de cauza", a spus el, contactat de gandul.

Daca la ultima declaratie pe acest subiect Laszlo Borbely a spus ca nu are emotii pentru ca se stie nevinovat, de data aceasta asteptarea l-a facut sa se framante. "Normal ca am emotii, este vorba despre demnitatea mea, despre soarta mea ca om in primul rand. Ma bucur ca s-a cerut retrimiterea la comisie si ca vor analiza dosarele, ca sunt 5 in total, 1.800 de pagini. Trebuie sa voteze in cunostinta de cauza pentru ca este vorba despre soarta unui om", a declarat fostul ministru al Mediului, contactat de gandul.

Intrebat daca regreta faptul ca si-a dat demisia din fruntea Ministerului la momentul respectiv, Borbely a fost categoric. "Nu, nu regret, in niciun caz. Nu regret ca mi-am dat demisia atunci pentru ca am reusit sa salvez o imagine a guvernului de atunci. Prin plecarea mea s-a evitat un val de acuze, de invinuire a membrilor din guvern", a completat acesta.

"Orice act procedural din cercetarea penala este blocat"

Borbely este acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta si de fals in declaratii, conform DNA. Pentru a putea incepe urmarirea penala impotriva sa, DNA are nevoie de avizul Parlamentului, pe care l-a cerut in aprilie.

"DNA nu mai are nicio cale legala de a notifica Parlamentului in cazul Borbely. In acest caz, orice act procedural din cercetarea penala este blocat", a explicat, pentru gandul, Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA.

Desi inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Mediului se lasa asteptata, deputatii neparand ca se grabesc, cazul deputatului Mihail Boldea a ramas intiparit drept cea mai rapida decizie a Parlamentului referitoare la ridicarea imunitatii parlamentare, si anume nici 24 de ore. Atunci, desi parlamentarii USL se aflau in greva, presedintele PSD, Victor Ponta, a venit la sedinta Camerei Deputatilor spunand ca "in interesul tarii, daca e nevoie, deputatii PSD si PNL vor asigura cvorumul".

“Nu puteam ca astazi sa nu se voteze aceasta cerere a Parchetului, punand in pericol un interes al Romaniei, acela de a indeplini cerintele din mecanismul de cooperare si verificare si de a lasa justitia penala sa cerceteze un deputat. Azi am vrut sa dam un semnal foarte clar, ca Parlamentul nu blocheaza justitia, cei de la putere o blocheaza, dar nu neaparat din vointa, ci din incompetenta”, a declarat Victor Ponta, in ziua cand Boldea a fost arestat.

* Declaratiile au fost facute inainte de sesiunea extraordinara in care presedintele Traian Basescu a fost suspendat.


Publicat de : ---
Data publicrii: 18 Iul 2012 - 06:05
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39736&titlu=Cum_l_au_lasat_deputatii_pe_Laszlo_Borbely_cu_imunitate_pana_la_toamna____Problema_nu_a_ajuns_in_plen_pentru_ca_nu_a_mai_intrebat_nimeni_nimic__