De ce risca Bucurestiul sa se inunde de fiecare data cand ploua torential [1]

Bucurestiul risca sa se inunde din nou in cazul unei ploi torentiale, asa cum a fost cea de la sfarsitul lunii mai, cand zone intregi din Capitala au fost sub ape, fiind inundate cateva statii de metrou

. Fostul viceprimar PDL al Capitalei Razvan Murgeanu spunea, cu ceva timp in urma, ca daca precipitatiile depasesc 60 de litri pe metrul patrat, sistemul de canalizare nu are capacitatea de a face fata.

Citeste si GANDUL LIVE. Cat ar costa ca Bucurestiul sa scape de inundatii. Razvan Murgeanu: "Un clasic in viata mi-a zis: mai, Murgene, in canale nu taie nimeni panglici"

Conducerea Apa Nova Bucuresti da vina pe "ploaia tropicala".

"Sa nu mai cautam vinovati, in ultimii an ploile s-au intensificat, avem ploi tropicale, adica sunt cantitati mari in timp scurt", a explicat atunci, intr-o conferinta de presa, Bruno Roche, director general Apa Nova Bucuresti. In plus, oficialii Apa Nova spun ca spatiile verzi s-au diminuat, numarul de suprafete asfaltate a crescut, ceea ce face sa creasca viteza de tranzitare a apei spre canal.

Harta casetei de ape uzate (Click pentru a mari)

La toate acestea, se adauga si "starea precara" a casetei colectoare de ape uzate, situata sub raul Dambovita, care a fost data in folosinta in 1987 si a carei capacitate de preluare a apelor a fost depasita. Caseta deservea, la inaugurarea sa, aproximativ un milion de locuitori, iar de atunci populatia din Bucuresti s-a dublat.

Reteaua de canalizare din Bucuresti, proiectata pentru ploi de 20 litri pe mp pe ora

"Reteaua de canalizare din Bucuresti este proiectata in mod unitar la ploi de 15-20 de litri pe metrul patrat, pe ora. Peste acest prag exista riscul ca reteaua de canalizare sa nu mai faca fata", au explicat pentru gandul reprezentantii Biroului de Presa al Apa Nova. La sarsitul lunii mai, cand zone intregi din Capitala au fost sub ape, in zona centrala a orasului pluviometrul de la Apa Nova a inregistrat 48,8 litri de apa pe metrul patrat.

In momentul in care in caseta se transportau 150 de metri cubi pe secunda, gurile de canal nu au mai putut sa absoarba apa de la suprafata, au spus oficialii Apa Nova.

Caseta colectoare functioneaza la doar 45% din capacitate

Intr-o zi obisnuita, caseta colectoare functioneaza la doar 45% din capacitate, din cauza ca pe lungimea ei exista mai multe blocaje. Reprezentantii Apa Nova Bucuresti - companie care are in concesiune caseta colectoare din primavara anului trecut - au verificat 40 de km din cei 43 de km ai casetei colectoare si au descoperit 78 de puncte de blocaje. Dintre acestea, 25 sunt blocaje majore, cu ciment ramas de la constructia ei de acum 25 de ani, precum si cu diverse deseuri sau stalpi de rezistenta "uitati" in subteran.

Intr-un an, oficialii Ana Nova Bucuresti estimeaza cresterea capacitatii casetei la 60%, dupa ce aceasta va fi curatata.

Starea casetei colectoare

Anul trecut, in luna mai, Apa Nova Bucuresti a preluat in concesiune de la Primaria Capitalei caseta colectoare de sub raul Dambovita. Pana atunci, responsabilitatea operarii si intretinerii casetei a apartinut Administratiei Nationale Apele Romane care "nu a intrat in caseta colectoare de 25 de ani".

"Starea actuala a casetei este precara, generand disfunctionalitati in sistemul de canalizare si provocand, din ce in ce mai des, inundatii in anumite zone ale Municipiului Bucuresti atunci cand apar evenimente pluviometrice deosebite", suna explicatia oferita de Apa Nova.

Ce trebuie stiut despre caseta colectoare e ca la ea au fost racordate toate colectoarele principale ale sistemului de canalizare. Caseta a fost conceputa pentru a transporta gravitational apa uzata colectata din intreg orasul catre o statie de epurare. In prezent, suprafata de colectare a apelor de ploaie este de 23.000 de hectare, initial ea fiind de 5.000 de hectare.

Investitii de 40 de milioane de euro in trei ani

Apa Nova a construit un canal deschis, care in caz de ploi mari sa poata descarca apa din caseta direct in Dambovita, pentru a evita astfel umplerea ei. S-a ajuns astfel ca debitul de apa preluata sa creasca de la 30 la 150 de metri cubi pe secunda.

O alta solutie avansata de oficialii Apa Nova ar fi construirea a doua rezervoare subterane, unul in zona Izvor si altul in zona Parcului Carol care sa preia o parte din cantitatea de apa, insa o asemenea solutie ar presupune investitii suplimentare.

Apa Nova s-a angajat anul trecut, la preluarea in concesiune a casetei colectoare de ape uzate, sa o intretina si sa o modernizeze in cadrul unui plan de investitii de circa 40 milioane euro pe trei ani. "Planul de modernizare presupune amenajari pentru descarcarea casetei in raul Dambovita - numai la precipitatii abundente - si in statia de epurare Glina, decolmatarea si eliminarea punctelor de blocaj major din interior", se arata in datele furnizate recent gandul de Biroul de Presa al Apa Nova.

"Pana in prezent a fost efectuata inspectia Casetei si a drenurilor aferente acesteia in vederea elaborarii studiului privind reducerea infiltratiilor si sunt monitorizate nivelurile si debitele acesteia in cadrul proiectului privind evaluarea infiltratiilor. De asemenea, au fost montati senzori pentru monitorizarea functionarii Casetei", arata sursa citata.

Apa Nova a investit in ultimii trei ani in reteaua de canalizare (exclusiv caseta) peste 6 milioane de euro in principal pentru inlocuiri de conducte, extinderi ale retele de canlizare si reabilitare a statiilor de repompare a apelor uzate.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Iul 2012 - 05:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39751&titlu=De_ce_risca_Bucurestiul_sa_se_inunde_de_fiecare_data_cand_ploua_torential