Senatorul Cezar Magureanu, audiat la DIICOT in dosarul de evaziune fiscala [1]

Senatorul Cezar Magureanu a venit, joi, la DIICOT, el declarand ca va da o declaratie in fata procurorilor in dosarul in care este acuzat ca i-a sprijinit pe ginerele si fiica lui, cercetati alaturi de Octavian Grecu, zis "Butoane" si de sefi din ANAF pentru evaziune fiscala

.

Cezar Magureanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 13.00, el spunand ca a venit pentru a da o declaratie.

Senatorul a fost si in 26 iulie la DIICOT, procurorii prezentandu-i atunci invinuirile si dispunand ca masura preventiva interdictia de a parasi tara timp de 30 de zile.

In 23 iulie, procurorii DIICOT - Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata de senatorul Cezar Mircea Magureanu, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat.

Procurorii DIICOT il acuza pe senatorul Cezar Magureanu ca i-a sprijinit pe ginerele si fiica sa, Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac, cercetati alaturi de Octavian Grecu, zis "Butoane" si sefi din ANAF in dosarul de evaziune fiscala de peste 40 de milioane de euro anual, incepand din 2010.

Cezar Magureanu este cercetat intr-o cauza separata, data fiind calitatea acestuia de senator, au precizat procurorii DIICOT.

In dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an, 39 de persoane au fost arestate preventiv. Printre acestea se numara ginerele senatorului Magureanu, Sorin Gazdac, Nicusor Dragan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, Octavian Grecu, zis "Butoane", si omul de afaceri de origine libaneza Nicole Saikaly, cunoscut in presa mondena drept fostul iubit al Ginei Pistol.

DIICOT arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a celor 39 de persoane, cum senatorul Cezar Maguranu isi linistea mereu fiica in legatura cu controalele dese la firmele ginerelui sau, spunand ca va discuta despre acestea cu fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar.

Procurorii DIICOT mai arata ca, la un moment dat, la inceputul anului, in urma declansari unor controale la alte firme ale familiei Gazdac, s-a angajat sa discute cu "ministrul", anchetatorii mentionand ca, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu.

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost audiat, in 27 iulie, de procurorii DIICOT in cazul senatorului Cezar Magureanu.

Sorin Blejnar a confirmat ca fiica senatorului, Raluca Gazdac, a fost in audienta la el, la ANAF, precizand insa ca oricine solicita audienta era primit. El a sustinut ca nu a intervenit in niciunul dintre controalele facute la firmele familiei fiicei senatorului.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2012, gruparea infractionala a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infractional a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucuresti - reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti - reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac, s-a precizat intr-un comunicat de marti al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun ca activitatea infractionala a acestora, toti invinuiti in dosar, a fost sprijinita in diferite forme de Nicusor Dragan, director general adjunct in cadrul ANAF, Dan Stroe, director achizitii in ANAF, Elena Madalina Naipeanu, angajat al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Pacala, comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infractionala realizata in judetul Giurgiu a fost sprijinita de Octavian Grecu, zis "Butoane", invinuit in dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infractionala a sotilor Sorin Adrian si Raluca Livia Ioana Gazdac a contribuit si senatorul Cezar Mircea Magureanu, potrivit DNA.

Cezar Magureanu a fost ales in Colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 19 Giurgiu, candidand din partea PDL. Senatorul a activat in grupul UNPR si apoi ca independent, iar la inceputul lunii mai a anuntat ca intra in grupul parlamentar al PSD.

Agentia MEDIAFAX relata, in octombrie 2011, ca Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane", apare ca girant intr-un contract de imprumut intre firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu si o institutie bancara, in acelasi contract fiind girant si fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le detine in proprietate.

Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane" a revenit in atentia presei in contextul agresiunii careia i-a cazut victima baschetbalistul american Chauncey Hardy, intr-un bar din Giurgiu, agresiune soldata cu moartea sportivului.

Ulterior, presa a difuzat inregistrari din 2009 in care senatorul Cezar Magureanu, la acea vreme membru PDL, aparea la o petrecere cu manelisti care il avea ca protagonist pe Grecu.


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Iul 2012 - 06:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=39785&titlu=Senatorul_Cezar_Magureanu__audiat_la_DIICOT_in_dosarul_de_evaziune_fiscala