Deputatii au votat marirea pensiilor [1]

Indexarea pensiilor cu 4% a fost aprobata de Parlament, dupa ce au avut loc dezbateri prelungite pe acest subiect

. Opozitia a cerut ca pensionarii sa primeasca mai mult.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in sesiunea extraordinara, cu 307 de voturi “pentru”, 2 “impotriva” si 3 abtineri, ordonanta de urgenta 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, informeaza rtv.net.

Deputatii puterii si cei ai opozitiei si-au adus acuze reciproce privind cine este vinovat de actuala valoare a punctului de pensie. Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu aceasta ordonanta. Aceasta a fost dezbatuta luni si de Senat.

Deputatul PDL Roberta Anastase si ministrul Muncii Mariana Campeanu au avut, inainte, un schimb de replici, Anastase aratand ca indexarea punctului de pensie ar trebui sa se faca cu 6%, nu cu 4% cat propune Guvernul, in timp ce Campeanu a sustinut ca pensionarii au fost mintiti de PDL. “E un lucru salutar ca aceasta indexare apare, dar este corect si calculele noastre arata ca aceasta indexare ar trebui sa aiba loc cu 6% si nu cu 4%. Credem ca exista resurse financiare pentru acest lucru, daca luam in calcul cresterea aparatului adminstrativ”, a spus Anastase.

In replica, Mariana Campeanu a spus ca intr-adevar pensionarii au fost mintiti, dar de PDL, care nu a pus in aplicare legea cand a trebuit.

“Da, este adevarat, nu aceasta este valoarea punctului de pensie care ar trebui sa fie, da, intr-adevar, pensionarii au fost mintiti. Daca legea, buna, rea, asa cum era si votata asa cum a fost votata ar fi fost aplicata, in 2011, valoarea punctului de pensie ar fi fost 777 lei, in 2012 de 822 lei, iar acum 850 lei. Dar nu ati aplicat legea si nu v-a interesat puterea de cumparare a pensionarilor”, a spus Campleanu.

“In 2014, valoarea punctului de pensie va fi din nou indexata in functie de indicatorii care vor fi la acea data, in functie de inflatie si de cresterea salariului mediu. O data cu intrarea in vigoare a acestei legi, in mod normal, orice persoana trebuia sa primeasca un coeficient de corectie”, a adaugat Campeanu.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus, la randul sau, ca “nu trebuie sa faca caz unii care au votat cum am votat legea pensiilor”, facand referire la Roberta Anastase. El a spus ca PDL a facut discriminari prin aplicarea legii pensiilor, in special in cazul pensionarilor militari.

Deputatul UDMR Antal Istvan a cerut, cu aceasta ocazie, rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor care, in ultimii 20 de ani, au muncit la armonizarea legislatiei si care acum sunt pensionari. “Acum se solicita marirea pensiilor pentru securisti, dar colegii care au intrat in Parlament pe 22 decembrie 1989 si au muncit la armonizarea legilor nu vorbeste nimeni? Acei demnitari care in primii 20 de ani au muncit in Parlament, se muncea atunci in Parlament, se legifera”, a spus Antal Istvan, adaugand ca acest Parlament trebuie sa faca dreptate acelor colegi care sunt acum pensionari.

Vicepresedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a precizat insa ca aceasta problema tine de Statutul deputatilor si senatorilor.

“Efortul bugetar e unul considerabil. Am considerat ca a fost prioritatea zero sa ne tinem de cuvant pe aceste teme: vor fi alocari necesare atat pentru revenirea la salariile din 2010, cat si pentru indexarea pensiilor”, a precizat premierul Victor Ponta.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2013 - 07:07
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40458&titlu=Deputatii_au_votat_marirea_pensiilor