Ponta vrea alegeri prezidentiale si europarlamentare la date apropiate [1]

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca nu este descurajat de reactia initiala a presedintelui Traian Basescu privind comasarea alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare si a avansat varianta ca cele doua tipuri de alegeri sa fie organizate la date apropiate, dar “nu neaparat in aceeasi zi”

.

El a sustinut, la postul Digi 24 TV,ca organizarea alegerilor prezidentiale la o data apropiata de cele europarlamentare i-ar permite candidatului la functia de sef al statului sa dezbata in timpul campaniei teme apropiate atributiilor sale, respectiv politica externa.

Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a precizat saptamana trecuta, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar ca nu a primit inca un raspuns din partea acestuia.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu are inca o optiune in privinta comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, insa a spus ca el este gata sa-si depuna mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidentiale si parlamentare. Basescu a sustinut ca solutia o reprezinta “demisia simultana a presedintelui si a Parlamentului”, dupa revizuirea Constitutiei, in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, joi seara, ca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, daca va fi posibila, se va face indiferent de vointa presedintelui Traian Basescu. De asemenea, liderul PNL a sustinut ca sefului statului nu i s-a facut niciun fel de oferta la care sa raspunda prin faptul ca e dispus sa-si dea demisia odata cu intregul Parlament.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2013 - 07:09
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=40463&titlu=Ponta_vrea_alegeri_prezidentiale_si_europarlamentare_la_date_apropiate