Primaria Cluj, obligata sa plateasca amenda de 8.000 de lei data de CNCD dupa mutarea unor romi [1]

RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Primaria Cluj-Napoca este obligata de instanta sa plateasca amenda de 8

.000 de lei data in noiembrie 2011 de Consiliul National pentru Combaterea Discrimarii (CNCD), in urma mutarii unor familii de romi de pe o strada din oras la groapa de gunoi de la Pata Rat.

Conform unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, printr-o decizie pronuntata marti, recursul declarat de Primaria Cluj-Napoca impotriva unei sentinte din februarie 2012 a Curtii de Apel Cluj si a dat astfel castig de cauza CNCD in procesul in care era contestata o hotarare a Consiliului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai exact, hotararea CNCD din 15 noiembrie 2011 stabilea ca "evacuarea comunitatii de romi, dar si conditiile relocarii in apropierea gropii de gunoi si a statiei de deseuri chimice ale orasului Cluj-Napoca" reprezinta o discriminare. Atunci, ca urmare a constatarii contraventiei, CNCD a dispus amendarea municipalitatii cu suma totala de 8.000 de lei, se arata in documentul citat.

Decizia instantei supreme este definitiva.

Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a spus ca nu comenteaza decizia instantei deoarece solutia ICCJ nu a ajuns inca la Primarie.

In noiembrie 2011, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat cu 8.000 de lei Primaria Cluj-Napoca pentru mutarea unor familii de romi de pe o strada din oras la groapa de gunoi de la Pata Rat.

Atunci, intr-un dosar in care Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice (GLOC) a reclamat autoritatea publica locala a municipiului Cluj-Napoca, prin primar, Colegiul Director al CNCD a constatat, cu unanimitate de voturi, ca mutarea romilor de pe strada Coastei din municipiu la groapa de gunoi din Pata Rat reprezinta discriminare. CNCD a dispus amendarea primariei cu 8.000 de lei si i-a recomandat solutionarea situatiei romilor mutati in Pata Rat.

Municipalitatea clujeana a contestat amenda in instanta, iar Curtea de Apel Cluj a respins cererea Primariei. Ca urmare, recursul a fost judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Grupul de Lucru al Organizatiilor Civice a fost infiintat la Cluj-Napoca in contextul in care peste 70 de familii de romi din municipiu care locuiau pe strada Coastei au fost mutate, in luna decembrie 2010, in apropierea gropii de gunoi a orasului, de la Pata Rat.

GLOC a coalizat reprezentantii familiilor din Pata Rat si activisti din sfera civica, universitari si artisti din Romania si din strainatate si a organizat, la un moment dat, o actiune de protest in fata Casei de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, fata de mutarea acestor familii de romi.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mai 2013 - 06:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41120&titlu=Primaria_Cluj__obligata_sa_plateasca_amenda_de_8_000_de_lei_data_de_CNCD_dupa_mutarea_unor_romi