Basescu: CFR Marfa e parcat la Palatul Victoria. Nu putem lasa statul sa functioneze dupa cum pleaca premierul cu bona la Miami [1]

Presedintele Traian Basescu a cerut astazi Guvernului sa publice in Monitorul Oficial hotararea privind contractul de privatizare a CFR Marfa, avertizand ca, daca executivul va bloca procedura, statul roman va plati despagubiri de milioane de euro castigatorului licitatiei

. Seful statului a precizat ca CSAT nu are nicio atributie in avizarea privatizarii si a sustinut ca guvernul a incercat un transfer de responsabilitate de la Palatul Victoria la Cotoceni. Basescu mai spus ca solicitarea oficiala venita de la premier pentru convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a venit dupa ce seful guvernului plecase deja in concediu. Presedintele a adaugat ca nu a mai discutat cu Ponta pe subiectul CFR Marfa. "Chiar pe plaja la Miami nu l-am cautat. (...) Am cerut vineri in CSAT publicarea hotararii in Monitorul Oficial. Cine crede ca de dragul coabitarii incalc legea, se insala amarnic. Nu am sa acopar nici rateuri, nici hotii. Nu putem  lasa statul sa functioneze dupa cum pleaca premierul cu bona la Miami, mai bine mergea la Neptun, ne intalneam repede. CFR Marfa e parcat la Palatul Victoria", a comentat Basescu.

"Nu voi face un act ilegal acum, la batranete"

Dupa sedinta CSAT de vineri, convocata de urgenta la cererea premierului Ponta si desfasurata "intr-o atmosfera constructiva", spune seful statului, luni au venit precizarile prezidentiale referitoare la privatizarea CFR Marfa care, sustine Basescu, nu este in atributia CSAT, ci in responsabilitatea Guvernului. "Nu-mi place aceasta plimbare a unui proces de privatizare intre Guvern si CSAT. Guvernul a presat in crearea unui precedent. Mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii", a spus Basescu, intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni. Seful statului a insistat ca premierul Victor Ponta a incercat un transfer de responsabilitate, in conditiile in care privatizarea CFR Marfa este "in aer" de vreme ce executivul nu a publicat inca in Monitorul Oficial hotararea de guvern in acest sens. Blocarea procedurii din vina Cabinetului, a precizat presedintele, nu va pune statul decat in pozitia de bun de plata pentru ca orice demers in instanta a lui Gruia Stoica, patronul GFR, castigator al licitatiei, va avea succes de cauza.

"GFR nu numai ca nu va pierde garantia, dar va castiga milioane de euro daune pentru ca guvernul nu a dus la indeplinire procedura. Daca as fi prim-ministru, as accelera procedurile la maxim. Ori am sansa sa incasez 202 milioane de euro, ori, daca cel care a castigat nu vine cu banii si nu accepta conditiile, guvernul poate sa reia procedura de privatizare, asa cum este scrisa in acordul cu Fondul Monetar International", a spus seful statului, precizand ca "de dragul coabitarii" nu va acoperi "nici rateuri, nici hotii".

Basescu s-a aratat deranjat ca o solicitare oficiala de convocare a CSAT, careia i-a raspuns pozitiv luand in considerare termenii acordului cu FMI, a venit dupa ce premierul plecase deja in concediu. Chiar daca a cerut in Consiliu publicarea urgenta a hotararii privind privatizarea CFR Marfa, seful statului a precizat ca nu a mai vorbit cu premierul pe aceasta tema. "Chiar pe plaja la Miami nu l-am cautat", a spus presedintele, sustinand ca in atributiile CSAT nu intra avizarea contractelor de privatizare asa cum Ponta a cerut. "Nu voi face un act ilegal acum, la batranete", a comentat Basescu, sustinand ca ar fi luat o decizie daca ar fi avut atributii in acest sens.

"Important este ca guvernul sa nu blocheze procedurile pentru ca statul roman va plati. Blocarea din cauza guvernului nu va face decat sa aduca daune de milioane, nicio instanta nu va tolera neindeplinirea de conditii pentru ca nu am vrut sa recunosc un esec. Modul cum s-a desfasurat procesul de licitatie prefigura un esec. Nu pot sa cazez la Cotroceni CFR Marfa. Daca era in atributile mele, luam o decizie. (...) Nu putem lasa statul sa functioneze dupa cum pleaca premierul cu bona la Miami. Mai bine mergea la Neptun, ne intalneam repede", a spus presedintele.

Niciun regret pentru semnarea pactului de coabitare

Chiar si asa, seful statului spune ca nu regreta semnarea pactului de coabitare cu Victor Ponta, si asta doar pentru simplul motiv ca se astepta la ce o sa se intample.

"CFR Marfa nu se plimba intre palate, CFR Marfa e parcat, e garat la Palatul Victoria si se pare ca locomotiva nu mai are energie, dupa ce a laudat sosirea CFR Marfa in Palatul Victoria. A laudat privatizarea, a laudat fostul ministru, ce e drept cam penal el, dar l-a laudat", a insistat in final presedintele.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui au fost transmise LIVE TEXT de Gandul:

- Vineri a avut loc o sefinta CSAT si noi ne-am limitat la a da un singur comunicat. Sedinta s-a desfasurat intr-o atmosfera constructiva.

- Nu-mi place aceasta plimbare a unui proces de privatizare intre Guvern si CSAT.

- Guvernul a presat in crearea unui precedent. Mai bine se faceau presiuni pe castigator sa vina cu banii.

- Unii politicieni fug de succes. Nu vad de ce CSAT sa ia succesul lui Victor Ponta.

- CSAT si-a terminat misiunea pe data de 5 februarie cand a avizat strategia de privatizare care a fost avizata din punctul de vedere a atributiilor CSAT.

- La cateva ore dupa plecarea in concediu a primului ministru, din pacate, secretariatul general a facut o solicitare prin care inainta solicitarea premierului de a se pune pe ordinea de zi hotararea privind privatizarea CFR Marfa. Stiind time-ingul, guvernul s-a angajat sa finalizeze procesul pana la sfarsitul lui septembrie. Stiind acest angajament al guvernului am convocat de urgenta sedinta CSAT. In adresa si scrisoarea nedatata, imi arata ca deliberat a facut-o, dar mergem inainte de dragul coabitarii, solicitarea de punere pe ordinea de zi e facuta in baza art. 4, lit. d din legea 415/2002.

- Oricat as cauta in legea CSAT nu pot gasi un articol care sa avizeze contracte de vanzare-cumparare de companii.

- CSAT nu are atributul de a verifica Guvernul. Niciodata nu s-a facut control la executiv din partea CSAT. E si o chestiune relativ ridicola. CSAT sa avizeze o vanzare de actiuni si doi se spune ca ma substitui premierului si acum imi spune guvernul sa ma substitui primului ministru. Nu pot. Solicitarea Guvernului ascunsa sub un articol din legea CSAT este dincolo de ceea ce pot astepta ca presedinte al CSAT. Nu voi face un act ilegal acum la batranete.

- CSAT nu poate aviza vanzari de pachete de actiuni, nici mari, nici mici.

- Faptul ca nu se publica in MO hotararea de guvern impiedica semnarea contractului. Daca castigatorul nu are banii, guvernul nu poate executa garantia. Procesul este in aer. se iese din angajamentele cu FMI. Daca domnul prim-ministru vrea sa ramana si angajamentul si privatizarea in aer e treaba lui.

- GFR nu numai ca nu va pierde garantia, dar va castiga milioane de euro daune pentru ca guvernul nu a dus la indeplinire procedura. Daca as fi prim-ministru as accelera procedurile la maxim. Ori am sansa sa incasez 202 milioane de euro, ori daca cel care a castigat nu vine cu banii si nu accepta conditiile, guvernul poate sa reia procedura de privatizare, asa cum este scrisa in acordul cu Fondul.

- Important este ca guvernul sa nu blocheze procedurile pentru ca statul roman va plati. Blocarea din cauza guvernului nu va face decat sa aduca daune de milioane, nicio instanta nu va tolera neindeplinirea de conditii pentru ca nu am vrut sa recunosc un esec. Modul cum s-a desfasurat procesul de licitatie prefigura un esec.

-Nu pot sa cazez la Cotroceni CFR Marfa. Daca era in atributile mele, luam o decizie.

- A venit o solicitare ca pana pe data intai la ora 17, cand premierul era in avion de la ora 10. Am vrut sa reactionez imediat la solicitarea guvernului. Nu s-a intrat in detaliile hotararii, nimeni nu a discuta nico litera, ci daca trebuie sau nu avizata.

- Blocarea procesului de guvern ii va da domnului Stoica toate motivele sa spuna ca in cele 60 de zile, omul oricat ar cauta daca nu are contractul in mana semnat, nu-l ia in seama nico banca. Aici e eroarea pe care o face guvernul. Chiar pe plaja la Miami nu l-am cautat.

- M-a deranjat ca s-au trimis hartiile dupa ce premierul a plecat si faptul ca erau constienti ca e vorba de o hotararea de privatizare care nu are nicio treaba. Am cerut vineri in CSAT publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

- Nu am vorbit cu Ponta. Poate si bona, dar si bona e la Miami. Cine crede ca de dragul coabitarii incalc legea, se insala amarnic. Nu am sa acopar nici rateuri, nici hotii. Nu putem  lasa statul sa functioneze dupa cum pleaca premierul cu bona la Miami, mai bine mergea la Neptum, ne intalneam repede

- Nu regret ca am semnat pactul de coabitare. Nu m-a dezamagit Victor Ponta, stiam de cand l-am semnat.

-Nici macar nu-mi produce o minima tresarire Omar Hayssam. Nu l-am cunoscut, cu mine nu a avut nicio tranzactie, niciun sprijin.

 

Citeste si CSAT tensionat, convocat de urgenta. Basescu il acuza pe Ponta de "dezinformare". Concluzia: "o discutie constructiva", privatizarea CFR Marfa continua Citeste si Dusa despre o noua suspendare a lui Basescu: "Vom clarifica dupa vacanta"

 


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Aug 2013 - 06:13
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41413&titlu=Basescu__CFR_Marfa_e_parcat_la_Palatul_Victoria__Nu_putem_lasa_statul_sa_functioneze_dupa_cum_pleaca_premierul_cu_bona_la_Miami