Negocierile privind bugetul UE pe 2015 au esuat

     *  Comisia Europeana va prezenta un nou proiect
       Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European (PE) nu au reusit sa ajunga, in noaptea de luni spre marti, la un acord asupra bugetului UE pentru 2015, astfel ca uremaza sa fie prezentat un nou proiect

.
     "In lipsa unui acord asupra bugetului european, Comisia Europeana va prezenta un nou proiect de buget pentru 2015", a anuntat un purtator de cuvant al Comisiei pentru Buget din cadrul Legislativului.
     Negocierile intre ministrii europeni cu privire la bugetul care urmeaza sa atinga suma de 140 de miliarde de euro in 2015 au fost intrerupte vinerea trecuta, din cauza unor dezacorduri.
     Parlamentul European conditioneaza aprobarea bugetului pe 2015 de un acord asupra ajustarilor bugetului din 2014, care este grevat de facturi neplatite de aproape 30 de miliarde de euro.
     "Este necesar sa dam un raspuns concret problemei insuportabile a facturilor neplatite care se strang pe birourile Comisiei", a declarat deputatul francez Jean Arthuis, adaugand: "Aceste facturi neachitate pun in pericol credibilitatea autoritatii europene si alimenteaza argumentele eurofobilor".
     Suma platilor schitate in buget, de 140 de miliarde de euro, este mai mare cu 3,3% decat cea prevazuta in bugetul initial pe 2014. In schimb, PE reclama 146,1 miliarde de euro, cu 8,1% mai mult decat in 2014.
     Dupa esecul ajungerii la un acord pana la termenul-limita din noaptea de luni spre marti, Comisia Europeana urmeaza sa prezinte un nou proiect de buget, care va fi negociat la randul sau. Votul deputatilor in sesiune plenara este asteptat in 17 decembrie. In cazul in care nici atunci nu va exista un acord, ar putea fi declansata procedura de plata lunara de la buget.   
Publicat de : ---
Data publicării: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link știre