PRIORITATEA MAJORA: BUGETUL 2015. Presedintele Basescu cere Guvernului sa se grabeasca [1]

taguri: buget, presedinte, traian, basescu, guvern

Presedintele in functie al Romaniei, Traian Basescu, a salutat miercuri seara, intr-o conferinta de presa, initiativa lui Klaus Iohannis si a lui Victor Ponta de a accelera in Parlament respingerea legii gratierii si amnistiei si aprobarea cererilor DNA privind arestarea si perchezitiile unor membri ai Parlamentului

.

„Daca acest lucru s-ar fi produs permanent, Romania ar fi fost in Spatiul Schengen. Ma bucur ca, in urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au inteles ca nu ei sunt stapanii legii, ci ca legea e stapanul lor. Este un regret al meu ca n-am reusit sa-i conving in zece ani de mandat cat de important este sa nu blocheze Justitia”.

Despre cererea privind inceperea urmaririi penale a fostului ministru Cristian David, Basescu a spus ca decizia sa „nu inseamna ca domnul Cristian David este vinovat, el va merge in fata procurorilor pentru a clarifica daca a primit sau nu mita pentru inlesnirea obtinerii titlului de proprietate”.

Motoc trebuie sa demisioneze ca ambasador

Presedintele a mentionat ca a semnat numirea celor doi ministri, la Cultura si la Externe, dar in cazul celui de-al doilea mai sunt proceduri de efectuat inainte de a intra in vigoare decretul sau: „Am discutat cu domnul ambasador Mihnea Motoc si l-am asigurat de toata deschiderea mea in legatura cu numirea lui in functia de ministru de Externe. Desi eu am semnat decretele de aseara, trebuie duse pana la capat procedurile privind riscul de incompatibilitate”, a spus Basescu.

El a precizat ca Motoc trebuie sa demisioneze mai intai din toate functiile prezente, deoarece calitatea de membru al Guvernului este incompatibila cu orice alta functie de autoritate in afara celei de deputat sau senator, conform Constitutiei. „În momentul de fata, domnul Mihnea Motoc este si ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea trebuie sa existe emiterea decretului de chemare din functia de ambasador. Nu exista nici un dubiu in privinta competentei domnului Motoc. Însa decretul de numire nu se publica in Monitor pana nu se publica decretul de revocare din functia de ambasador”, a precizat seful statului.

Ambasadorii au cerut sectii mai multe

În legatura cu votul in strainatate, Traian Basescu considera ca romanii din afara tarii au fost impiedicati sa isi exercite dreptul constitutional in sectiile din statele unde se afla acum si a dat ca exemplu Londra, Paris, Torino si Spania. „De la momentul inchiderii voturilor am cerut informatii de la toti ambasadorii. Am primit in copie toate solicitarile pe care le-au facut  premergator campaniei electorale, in timpul acesteia si intre turul I si II. Toti ambasadorii au solicitat prin Ministerul de Externe marirea numarului de sectii de votare”, a dezvaluit Basescu.

Acesta a mai spus ca romanii trebuie „sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de crestere a numarului de sectii de votare, inclusiv ambasadorul de la Berlin”.

Amenintarea majorarii taxelor

Dar prioritatea majora pentru Romania, acum, in opinia presedintelui, este bugetul de stat pe 2015: „Cer in mod expres ca Guvernul sa prezinte proiectul de buget. Sunt nevoi consistente legate de marirea taxelor, de alocarile pentru proiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante”. El a spus ca in spatiul public exista multe discutii privind probabilele majorari de taxe care ne asteapta pentru ca nici companiile si nici chiar cetatenii nu stiu cum sa isi proiecteze viitorul an „ in lipsa bugetului si a informatiei despre cresterea sau nu a taxelor”.

„Fac un apel la Guvern, faptul ca prim-ministrul nu e in Bucuresti nu e o scuza. Ministerele, impreuna cu Ministerul de finante, pot pregati si pune la dispozitia publicului proiectul de buget”, a spus Basescu.

Acesta a mai mentionat ca, la solicitarea ministrului Apararii si a premierului, a aprobat „un memorandum prin care pentru 2015 Romania isi mareste contributia cu militari in Afganistan cu maxim 450 de militari”.


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Noi 2014 - 05:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41802&titlu=PRIORITATEA_MAJORA__BUGETUL_2015__Presedintele_Basescu_cere_Guvernului_sa_se_grabeasca