Franta a adoptat o procedura de demitere a presedintelui [1]

Aceasta lege prevede ca o procedura de demitere poate fi initiata impotriva presedintelui Republicii, in fata Parlamentului reunit in Inalta Curte, in caz de "nereguli fata de indatoririle sale, in mod evident incompatibile cu exercitarea mandatului sau"

.

Mecanismul trebuie declansat de zece la suta dintre senatori sau zece la suta dintre deputati care semneaza o rezolutie.

Una dintre cele doua Camere ale Parlamentului adopta atunci o propunere de reunire a Inaltei Curti, care trebuie aprobata cu doua treimi din voturi. Aceasta propunere trebuie trimisa imediat celeilalte Camere a Parlamentului, care trebuie sa o aprobe de asemenea.

Franta a avut nevoie de 12 ani pentru a adopta aceasta reforma anuntata in 2002 de presedintele de dreapta Jacques Chirac. Ea a fost examinata abia in ianuarie 2012 de deputati, la finalul presedintiei lui Nicolas Sarkozy, si votata de senatori in octombrie 2014.

In continuare, presedintele nu va putea fi urmarit penal in timpul mandatului sau.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Noi 2014 - 06:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41845&titlu=Franta_a_adoptat_o_procedura_de_demitere_a_presedintelui