Cei mai longevivi primari din Arad spun ca limitarea mandatelor e ”o lovitura” data administratiei [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Primarii cu cele mai multe mandate din judetul Arad spun ca initiativa legislativa aprobata tacit de Camera Deputatilor, privind limitarea numarului de mandate la doua, ”este gresita” si va bloca proiecte, transmite corespondentul MEDIAFAX

.

Aflat la al saptelea mandat, pentru ca a fost primar si inainte de Revolutie, edilul-sef al orasului aradean Sebis, Gheorghe Feies (PDL) spune ca initiativa legislativa este ”o lovitura data administratiei locale”.

”In Germania sunt primari si de 60 de ani. Continuitatea este importanta in administratie pentru ca permite realizarea unor proiecte pe termen mediu si lung”, spune Feies.

El considera ca si candidatii vor fi descurajati de limitarea numarului de mandate succesive.

”Un primar ales isi pierde profesia si renunta la toate celelalte activitati. Nu stiu cati vor mai candida daca se gandesc ca pot sa fie primari cel mult opt ani. O astfel de reglementare ar reduce competitia si calitatea candidatilor”, a spus Feies.

Si primarul orasului Chisineu-Cris, Gheorghe Burdan (PSD), aflat la al cincilea mandat, critica inititiva.

”Functia de primar e aproape o meserie. Experienta cumulata in timpul mandatelor este foarte folositoare comunitatii. Limitarea la doua mandate va avea efecte asupra administratiei locale, asupra proiectelor care au nevoie de continuitate. Nu stiu ce substrat are initiativa, dar sigur nu e pentru dezvoltarea localitatilor. Mai utila ar fi o lege care sa-i traga la raspundere pe primarii care nu si-au onorat promisiunile electorale”, a spus Burdan.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca (PDL), afirma ca cei doi initiatori ”nu au ajuns niciodata primari, desi au candidat”.

"Pana va deveni lege aceasta initiativa, care trebuie sa treaca si de Senat, va pot spune ca cei doi colegi initiatori nu au ajuns niciodata primari, desi au candidat. In schimb, va garantez ca o parte dintre primarii care au depasit doua mandate pot ajunge oricand in Parlament, iar poate asa se va face si o schimbare in Parlament”, a spus Falca, aflat la al treilea mandat succesiv.

Alesii locali, primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni nu vor putea ocupa aceste functii mai mult de doua mandate succesive, conform unei initiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputatilor.

Initiativa apartine deputatilor PDL Cezar Preda si Gheorghe Udriste.

Proiectul prevede ca nicio persoana nu poate indeplini succesiv functia de primar, consilier local, consilier judetean, presedinte consiliu judetean decat cel mult pentru doua mandate.

Initiatorii au considerat ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere si vot final din 15 octombrie a fost depasit.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, Senatul este for decizional.

Citeste si SONDAJ: Ar trebui ca primarii sa aiba dreptul doar la doua mandate succesive?
Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Noi 2014 - 06:30
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41847&titlu=Cei_mai_longevivi_primari_din_Arad_spun_ca_limitarea_mandatelor_e_ao_lovituraa_data_administratiei