Victor Ponta, dupa o saptamana de relaxare in Dubai: ”Nu s-a pus problema de impiedicare a votului, ci de o evolutie demografica”. Opozitia i-a cerut demisia [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Prezent in Parlament pentru a da explicatii pe problemele votului din diaspora, premierul Victor Ponta si-a cerut scuze pentru faptul ca mii de romani nu au reusit sa voteze, spunand ca a ”platit pretul meritat”, facand referire la pierderea alegerilor prezidentiale

. Pe de alta parte, prim-ministrul le-a cerut deputatilor sa elaboreze o lege care sa prevada votul prin corespondenta sau votul electronic, astfel incat dreptul la vot sa fie asigurat tuturor romanilor din tara si din strainatate. Una dintre variantele propuse de premier a fost si imputernicirea Autoritatii Electorale Permanente cu toate atributiile pentru organizarea alegerilor. 

”Am platit pretul politic, dar atrag atentia ca cei care au votat in diaspora nu au venit neaparat de dragul unor partide politice care vorbesc in numele diaspora”, a spus premierul, in cadrul dezbaterilor.  

Pe de alta parte, liderii PNL i-au cerut demisia din functia de premier, acuzandu-l ca este ”o pata pe obrazul Romaniei” si ca a premeditat ”cu sange rece” impiedicarea romanilor din diaspora sa voteze.

”Victor Ponta nu a inteles nimic din ce s-a intamplat in 2 si 16 noiembrie. Am crezut ca mai pastreaza o farama de bun simt, de decenta, de onoare si ca desi, in calitate de prim-ministru, e obligat sa participe la aceasta dezbatere, ca va gasi unica solutie morala pentru a nu participa la aceasta dezbatere: demisia din functia de prim-ministru. Domnule Ponta, dati-va demisia din functia de prim-ministru, este singurul gest prin care puteti iesi cat de cat onorabil. Sunteti o pata pe obrazul Romaniei, ne-ati facut de ras in fata Europei. Plecati!”, a transmis Ludovic Orban.

In replica, premierul l-a acuzat pe liberal ca ar fi ”un bufon” si ca romanii nu au nevoie de ”simple bufonerii sau concerte cu chitari”, ci de solutii reale.

”As vrea ca atunci sa luam deciziile rationale, cu bun simt, nu cu demagogie sau bufonerii din partea unor bufoni pe care ii stim foarte bine, cu gandul ca in 2007 si in 2008 muti au plecat din tara tocmai pentru ca unii care erau ministri la Transport furau cu sutele de milioane. Si cum a spus domnul Vasile Blaga in 2009, ca domnul Orban ar trebui arestat si inca nu a fost arestat, iar atunci multi romani au considerat ca aici e o tara in care hotii si bufonii raman in continuare, bufoni care daca nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost azi in Parlament, care sa ne dea lectii. Este o jignire pentru romanii din diaspora sa fie reprezentati de bufoni. Trebuie sa ne organizam in asa fel incat data viitoare sa poata vota si mai multi. Dar sa nu transformati o problema reala intr-o simpla bufonerie sau un concert cu chitari”, a incheiat Victor Ponta.

Gandul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii

UPDATE 11:52 Victor Ponta: ”Domnii deputati au avut interventii extrem de pertinente pentru ca s-au referit la solutii pe care le putem lua in mod real. Trebuie sa ne asteptam la scrutinele viitoare la o prezenta la vot si mai mare. Nu s-a pus problema de impiedicare a votului, pentru ca au votat mult mai multi cetateni, ci a inadecvarii mijloacelor logistice pentru ceea ce inseamna evolutie demografica si o miscare a cetatenilor romani in UE. Sper ca veti lua masurile cele mai bune. As vrea ca atunci sa luam deciziile rationale, cu bun simt, nu cu demagogie sau bufonerii din partea unor bufoni pe care ii stim foarte bine, cu gandul ca in 2007 si in 2008 muti au plecat din tara tocmai pentru ca unii care erau ministri la Transport furau cu sutele de milioane. Si cum a spus domnul Vasile Blaga in 2009, ca domnul Orban ar trebui arestat si inca nu a fost arestat, iar atunci multi romani au considerat ca aici e o tara in care hotii si bufonii raman in continuare, bufoni care daca nu ar fi fost pe lista USL, nu ar fi fost azi in Parlament, care sa ne dea lectii. Este o jignire pentru romanii din diaspora sa fie reprezentati de bufoni. Trebuie sa ne organizam in asa fel incat data viitoare sa poata vota si mai multi. Dar sa nu transformati o problema reala intr-o simpla bufonerie sau un concert cu chitari”.

UPDATE 11:43 Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor nationale: ”Votul are trei caracteristici: direct, secret si universal. Doua dintre ele pot intampina distorsionari foarte mari, daca nu suntem foarte atenti, caracterul secret si cel direct. Cei care aveti experienta serioasa in acest domeniu, sa va imaginati cat de multe voturi ar veni de peste tot cu votul electronic, se vot si automitiza, poate sa voteze un soft, nici nu trebuie sa mai fie oameni”.

UPDATE 11:40 Marian Neacsu, lider de grup PSD: ”E adevarat, in cateva sectii de votare din strainatate, unii nu au putut vota, cateva. Votul prin corespondenta, am cerut sa se faca o documentare foarte clara. A face o lege pe genunchi, cu multe inexactitati, numai pentru ca acum traim o oarecare emotie, cred ca indemnul meu la calm si rationalitate este cel mai bun. Vom reusi sa facem o lege buna. Sunt cateva lucruri de lamurit”.

UPDATE 11:30 Marton Arpad, UDMR: ”Daca vrem sa introducem votul prin corespondenta, sa-l introducem cu toate metodele de securitate”.

UPDATE 11:25 Eugen Tomac, PDL: ”Ati promis ca romanii vor vota in conditii civilizate. Colegii dvs au respins solicitarea noastra ca votul prin corespondenta sa intre pe ordinea de zi, sa fie dezbatuta, sa le putem transmite celor 3,5 milioane de romani de peste hotare ca intreaga clasa politica a inteles mesajul. Ati demonstrat ca n-ati inteles nimic”.

UPDATE 11:17 Mircea Lubanovici, PDL, presedintele comisiei pentru romanii de pretutindeni: ”Ati ignorat toate solicitarile noastre pentru votul din diaspora. Ati premeditat cu sange rece impiedicarea diasporei sa-si exercite dreptul de vot. Calcati in picioare romanii din strainatate. S-a incalcat dreptul fundamental al democratiei.  Cer in numele romanilor din diaspora sa faceti reforma consulatelor din strainatate. Ar fi ne drept sa nu vin cu o solutie si cer inca o data ca votul prin corespondenta sa fie pus pe ordinea de zi. Lectia pe care ati primit-o va va fi de folos”.

UPDATE 11:10 Ludovic Orban, PNL: ”Un guvern care nu a urmarit decat un singur scop, sa blocheze cat mai multi romani din diaspora sa-si poata exercita dreptul de vot. Demisia domnului Ponta este mult mai putin, scapa mult mai usor. Articolul 57, din legea alegerilor prezidentiale, spune clar, impiedicarea dreptului de vot se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la trei ani. Sunt convins ca daca v-ar fi intrebat Victor Ponta dupa 2 noiembrie daca sa se infiinteze noi sectii de votare, ati fi fost de acord. Nu v-a intrebat nimeni. Domnule Ponta, dati-va demisia din functia de prim-ministru, este singurul gest prin care puteti iesi cat de cat onorabil. Sunteti o pata pe obrazul Romaniei, ne-ati facut de ras in fata Europei. Plecati!”.

UPDATE 11:05 Ludovic Orban, PNL: ”Victor Ponta nu a inteles nimic din ce s-a intamplat in 2 si 16 noiembrie. Am crezut ca mai pastreaza o farama de bun simt, de decenta, de onoare si ca desi, in calitate de prim-ministru, e obligat sa participe la aceasta dezbatere, ca va gasi unica solutie morala pentru a nu aprticipa la aceasta dezbatere: demisia din functia de prim-ministru. Diaspora romaneasca este parte a natiunii romane, cetatenii romani din diaspora au toate drepturile pe care le au si ceilalti romani. Ei trebuie tratati cu aceeasi unitate de masura. Iar ceea ce s-a intamplat a fost cea mai crunta umilinta la care puteau fi supusi cetatenii romani care nu au facut altceva decat sa incerce sa-si exercite un drept la vot. Cine este de vina? Guvernul. Nu este suficient sa plateasca doi acari pauni, doi ministri de Externe care au preferat sa-si dea demisia, deciziile pe care le-au luat si au impiedicat dreptul la vot au fost in calitate de membri ai Guvernului condus de Victor Ponta”.

UPDATE 11:00 Victor Ponta: ”Cerem diplomatilor si personalul MAE ceva ce nu e in atributiile lor. Va rog sa luati in considerare modificarile legislative pentru a imputernici AEP toate parghiile pentru a organiza votul in tara si in strainatate. Multumesc tuturor celor care au votat in diaspora, regret faptul ca nu toti au putut vota. Am platit pretul politic, dar atrag atentia ca cei care au votat in diaspora nu au venit neaparat de dragul unor partide politice care vorbesc in numele diaspora. Cred ca este de datoria celor reprezentati in Parlament sa adopte aceste masuri legislative. Sper sa luati decizia cea mai buna”.

UPDATE 10:56 Victor Ponta:”Activitatea electorala s-a desfasurat fara niciun fel de incidente, nu au aparut elemente de frauda electorala. Va rog sa tineti cont de cateva date si lucruri concrete pentru a sta la baza deciziei dvs. In baza evidentiei, exista doar 550.000 cetateni romani care au domiciliul in strainatate. Este evident ca numarul lor e mult mai mare, iar in 16 noiembrie au votat 10% dintre ei, aproximativ 3,8 milioane de romani aflandu-se in afara tarii. Pentru a asigura prezenta lor la vot, trebuie sa luati in considerare doua elemente esentiale: organizarea logistica, mai multe sectii de vot, dar atat timp cat nu avem o evidenta clara, va avea o influenta de aleatoriu. Ar trebui fie vot prin corespondenta, fie vot electronic, ne permitem acum. Din punctul de vedere al Guvernului, un vot electronic care sa asigure accesul tuturor cetatenilor romani din diaspora este solutia tehnologica care poate fi sustinuta. Daca doar dorim sa marim numarul de sectii de vot, mereu vor fi probleme”.

UPDATE 10:52 Victor Ponta: ”Au existat cetateni romani care au asteptat foarte mult si care nu au putut vota. Este inacceptabil, mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta, e un pret meritat. Pana pe 2 noiembrie, nu a existat o discutie despre asta, ci abia dupa primul tur si s-au luat toate deciziile care se puteau lua in baza legii”.

UPDATE 10:49 Victor Ponta: ”Parlamentul este institutia care trebuie sa legifereze astfel incat scrutinele care vor urma sa se desfasoare bine. Prevederile actuale, care reglementeaza organizarea votului sunt depasite de realitatile demografice. Legea trebuie modificata, iar dvs, reprezentantii in Parlament, sunteti cei care trebuie sa faceti acest lucru”.

UPDATE 10:48 Gabriel Andronache, PNL: ”Consideram absolut necesara si urgenta o astfel de dezbatere, dreptul la vot al romanilor a fost flagrant incalcat. Modul defectuos in care premierul Victor Ponta a organizat alegerile in strainatate a dus la umilirea a mii de romani”.

UPDATE 10:42 Deputatii sunt nemultumiti de timpul alocat fiecarui grup parlamentar pentru a-si spune punctul de vedere. Dezbaterea a inceput cu mai bine de o jumatate de ora intarziere, premierul Victor Ponta ajungand mai tarziu, dupa intalnirea cu deputatii PSD.

Mii de romani nu au reusit sa voteze la alegerile prezidentiale de pe 2 si 16 noiembrie din cauza numarului insuficient de sectii de votare organizate in diaspora. Nemultumirile romanilor din strainatate au avut ecouri si in tara, unde au fost organizate mai multe manifestatii de sustinere.

La final, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, aproape 380.000 de romani din diaspora au reusit sa voteze, presedintele ales, Klaus Iohannis, castigand aproape 90% dintre ele.

Citeste si MRU: Dragnea poate fi o solutie temporara pentru conducerea PSD, dar cu un “efect toxic major” Citeste si Mihai Razvan Ungureanu: Ramanem in opozitie. Vrem modificarea Codului electoral fara vot uninominal
Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Noi 2014 - 05:52
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41899&titlu=Victor_Ponta__dupa_o_saptamana_de_relaxare_in_Dubai__aNu_s_a_pus_problema_de_impiedicare_a_votului__ci_de_o_evolutie_demograficaa__Opozitia_i_a_cerut_demisia