Ministrul Razvan Nicolescu: Nu se pune problema ca pretul gazului din Romania sa creasca [1]

taguri: ministru, razvan, nicolescu, nu, pune, problema, pret, gaze, produce, romania, creste

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, luni seara, la Realitatea TV, ca nu se pune problema ca pretul gazului produs in Romania sa creasca

. Reactia lui Nicolescu vine dupa ce deputatul PSD Iulian Iancu a afirmat ca cei care primesc caldura si apa calda in regim centralizat ar putea plati facturi mai mari cu pana la 40 la suta.

”Nu se pune problema ca pretul gazului produs, in Romania, sa creasca. Noi am reusit sa ii convingem pe cei de la Comisia Europeana sa accepte o prelungire a calenderarului de liberalizare pentru populatie cu doi ani si jumatate. Pentru consumatorii casnici, am reusit sa ii convingem pe cei de la Comisie sa accepte pana la 1 iulie 2021, deci o prelungire cu 2 ani si jumatate. Am o scrisoare pe care am transmis-o comisarului pentru Energie, la inceputul lunii octombrie, in prima jumatate a lunii, 14 octombrie. Îi cerem sa facem pentru toti consumatorii, care nu sunt consumatori casnici, acelasi lucru pe care l-am facut pentru cei casnici: de a amana liberalizarea nu numai pentru CET-uri, dar si pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii. Avem o cerere formulata, in octombrie, pentru a avea aceasta amanare, pentru o categorie de cosumatori mai larga, decat CET-uri. Asteptam raspunsul pana la sfarsitul acestei saptamani. Daca CE spune "nu" la consumatorul noncasnic, atunci o sa facem o amanare de liberalizare doar pentru CET-uri, nu de un an de zile, asa cum ne cere ANRE, nu are rost sa mintim oamenii. Daca o sa facem o amanare pentru CET-URI, o sa o facem pentru sapte ani de zile, adica va fi pentru CET-URI acelasi termen care a fost si pentru populatie, 1 iulie 2021. Eu sper sa facem o amanare si pentru CET-URI si pentru IMM-URI, printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta”, a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Razvan Nicolescu a mai spus ca "tariful final la gaze naturale are mai multe componene" si ca ceea ce se poate infirma, "printr-o OUG vizeaza tariful la gazul natural produs in Romania".

”Datele transmise de cei de la ANRE nu vorbesc de 35 la suta, vorbesc de altceva. Ele au confirmat aceasta crestere, cumva posibila, de 30 si ceva la suta, in conditiile in care in documentul pe care ni l-au transmis, pe 11 noiembrie, vorbesc despre un impact final mult mai mic, unde la 19 la suta. Dar repet, nu se va intampla. Vrem ca aceasta amanare sa fie nu de un an, cum cere ANRE sau cum s-a discutat azi la Parlament, ci de sapte ani de zile. Astazi, le-am cerut celor de la ANRE sa imi dea o justificare pentru cresterea tarifului de transport si de distributie la gaze naturale, stabilite de catre ANRE, o autoritate care functioneaza in subordinea Parlamentului(...) Tariful final la gaze naturale are mai multe componene, ceea ce putem infirma, printr-o OUG vizeaza tariful la gazul natural produs in Romania. La acest tarif se mai adauga tariful de transport, de distributie, de stocare, de furnizare stabilite de catre ANRE”, a completat Razvan Nicolescu.

În cazul in care ANRE ar putea hotari cresterea pretului, ministrul Eugen Nicolescu a precizat ca ceea ce ministerul Energiei poate sa faca este sa "sa tina pretul gazului produs in Romania, pentru CET-uri, la acelasi nivel ca si pentru populatie, si anume la 53 de RON/Megawatt".

”Ce putem sa facem noi: sa tinem pretul gazului produs in Romania, pentru CET-uri, la acelasi nivel ca si pentru populatie, si anume la 53 de RON/Megawatt. Sapte ani de zile este durata la care se aplica acest calendar. Probabil pretul acesta de 53 de RON va ramane nemodificat aproximativ doi ani de zile, dupa care vom vedea cum vor evolua cotatiiile la nivel regional-international”, a precizat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Fiind intrebat daca, peste doi ani, vor creste preturile la gaz si pentru consumatorii casnici, ministrul delegat pentru Energie a spus:

”Peste doi ani de zile vom veni cu un alt calendar de aliniere, care va reflecta situatia cu preturile internationale si regionale, de la acel moment. Oamenii nu au de ce sa fie ingrijorati, pentru ca le promit eu. Am pretentia ca stiu ce se poate obtine de la Comisia Europeana si, in privinta CET-urilor, nu poate sa fie un refuz de la Comisia Europeana, pentru ca CET-urile si consumul CET-urilor pentru populatie este asimilat cu consumul populatiei. Este posibil sa primim un nu pentru IMM-uri, si atunci o sa facem doar pentru populatie. Nimeni nu trebuie sa fie ingrijorat, in legatura cu cresterea tarifului gazului produs in Romania. În legatura cu tarifele de transport, de distributie, in legatura cu pretul gazului furnizat de Gazprom, fiecare dintre aceste tarife reprezinta o discutie aparte si se aplica si consumatorilor casnici. Categoric pot sa plateasca mai mult pentru gazele de import, toti consumatorii, cu cat va considera Gazprom ca este corect sa se inteleaga cu cei din Romania, care cumpara”, a precizat ministrul Razvan Nicolescu.

Ministrul a afirmat ca daca va creste tariful gazului furnizat din import, "acest lucru se va vedea si in factura oamenilor, cu 2-3 procente, pentru ca acel pret din import reprezinta foarte putin, in total, cost cu factura de platita de populatie".


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Noi 2014 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41928&titlu=Ministrul_Razvan_Nicolescu__Nu_se_pune_problema_ca_pretul_gazului_din_Romania_sa_creasca