Liberalizare plus negociere redevente egal posibil dezastru. CNA nu mai exista [1]

24 noiembrie 2014

Gaze, scumpire etc

. Dupa scandalul redeventelor - despre care nu stim cum, in ce fel se aplica, daca se mai aplica – vine deputatul Iancu si ne mai da o lovitura: anunta o “posibila scumpire” la gaze. Pina ce nu lamureste guvernul chestiune, nu are loc discutia detaliata. Trebuie insa legate liberalizarea de negocierea redeventelor, pentru a realiza cu adevarat situatia: negocierea dezastruoasa (cu UE) a liberalizarii preturilor la energie este completata de o negociere a redeventelor care pare deja nebuneasca (inca sper sa fie doar avintul antipontist care a generat stirea). Sint curios de unde vor mai scoate explicatii pionierii neoliberalismului cind cetatenii se vor trezi zvintati de bani pentru confortul minimal.

Ponta a anuntat prin altii sau cu jumatate de gura ca amina, lungeste perioada de liberalizare – se pare ca e valabil doar in ani electorali

negocierea liberalizarii preturilor a fost dezastruoasa – nu doar pentru consumatorii de rind, ci si petru industrie. Nici acum nu avem explicatii clare venite din zona expertilor sau politicienilor cu ce am gresit, cum iesim din problema, daca mai putem iesi.

avem resurse, le-am privatizat exploatarea in mare parte si nu mai reusim sa impunem regulile pentru ca “partenerii” sint prea puternici

Situatia tine si de specialisti, dar mai ales de politic! Mareata independenta energetica asa cum arata acum poate duce la un soi de ani ‘80 de rit nou. ne vom inchide singuri caldura si ne vom opri singuri apa. (Nu asa se opreste risipa de energie si resurse – mai aud ecologisti mult-prea-liberali care-mi explica fectul pretului asupra curateniei planetei). Dar vom fi independenti! Daca nu sintem in stare sa oferim prin consum profit urias, atunci sa inchidem gazul si lumina si sa vindem la altii, asta pare sa fie politica energetica pina acum.

Iancu vorbeste de discriminare intre consumatori – intre cei cu incalzire centralizata si cei cu centrala. Deci scumpirea nu ar veni din liberalzare, ci din faptul ca au uitat cine e “consumator casnic” si cine nu e. Ar fi ratata dezbaterea daca ne-am opri la acest scenariu – discutia adevarata trebuie mutata spre programul de liberalizare a preturilor si ar trebui stabilit clar ce strategie avem sa incercam sa reparam un rau deja facut.

CNA nu exista

CNA nu mai exista. Din 11 membri au mai ramas 7 membri. NU pot avea cvorum, nu au putut juca activ in timpul campaniei electorale. Asa ca lumea a putut zburda fara probleme prin audiovizual. Evident, se pot judeca retrospectiv diverse plingeri, abateri. Dar debandada ramine.

Si nu e doar politica treba. O reclama care se vrea smechera, pentru CEC, ni-l arata pe Brancusi (interpretat de un actor) spunind niste vorbe care se potrivesc cu aspiratiile acestei banci romanesti – textul e compus din frinturi din ce a zis sau ar fi zis Brancusi, lucru care mi se pare grav, chestia cu interpretarea actorului nu ma deranjeaza neaparat. Dar sa-i pui vorbe in gura e grav – cum spunea un prieten: asta da ironie, Brancusi nu avea incredere in banci, isi tinea banii sub saltea, tocmai el sa le faca reclama.

Chestiunea cu aceasta reclama nu e doar calitatea: ea a fost interzisa de CNA intr-un final. Însa ruleaza nestingherita in continuare. CNA e politizat, dar nici macar asa nu mai functioneaza. Dragi partide, lamuriti situatia acestei institutii, macar sa stim pe cine dam vina.

voxpublica.realitatea.net


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Noi 2014 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41929&titlu=Liberalizare_plus_negociere_redevente_egal_posibil_dezastru__CNA_nu_mai_exista