Ponta: Alegerile din 2 si 16 noiembrie au aratat foarte clar ca Legea 370/2004 trebuie modificata [1]

Alegerile din 2 si 16 noiembrie au aratat foarte clar ca prevederile din Legea 370/2004 care reglementeaza organizarea votului in tara si in diaspora sunt depasite de realitatile demografice si de tendintele de libera circulatie, in special in spatiul Uniunii Europene, a declarat marti premierul Victor Ponta, in plenul Camerei Deputatilor

.

“Este foarte clar ca Legea 370 trebuie modificata si dvs., reprezentantii Parlamentului Romaniei, sunteti cei indrituiti prin Constitutie sa faceti acest lucru”, a spus premierul.

El a aratat ca la scrutinul prezidential din 2009 au fost organizate in strainatate 294 de sectii de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetateni romani. In 2014, in exact acelasi numar de sectii de votare, in primul tur au votat 161.000 de cetateni romani din strainatate, iar in turul 2 — 378.811, deci un numar de trei ori mai mare decat in 2009.

“Acest lucru a fost posibil in baza prevederilor legale, prin masurile pe care BEC, Biroul Electoral din diaspora si Ministerul de Externe le-au luat legat de marirea la maxim a numarului de cabine si de stampile, declaratia pe propria raspundere, care putea fi descarcata online si completata in avans, asigurarea de catre MAE a personalului de sprijin la misiuni in afara sectiilor de votare si dublarea personalului care sa asigure buna desfasurare a votului. Birourile sectiilor de vot din Europa si Statele Unite au fost completate pana la un numar maxim de sapte membri cu personal al MAE.

Cu toate acestea, au existat si la primul tur si la turul doi cetateni romani care au asteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident ca fiind inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta, si e un pret meritat”, a afirmat premierul Ponta.

In acelasi timp, el a precizat ca pana la data de 2 noiembrie cel putin din partea candidatilor si a partidelor politice nu a existat o discutie legata de modul de organizare a scrutinului, acest lucru fiind adus in atentie dupa aceasta data, “cand a aparut problema”.

“Cred ca se impune foarte clar sa realizam situatia actuala a numarului din ce in ce mai mare a romanilor care traiesc sau care se afla in mod temporar in afara granitelor tarii si logistica necesara pentru ca exprimarea votului acestora in conditii chiar si greu de prevazut, de la 140.00 in 2009 la 380.000 in 2014, cu siguranta chiar mai multi la urmatoarele momente electorale, in asa fel incat sa putem lua masuri care sa poata fi aplicate, nu intre doua tururi de scrutin, ci cu anticipatie.

Fac un apel la toate fortele politice reprezentate in Parlament ca acum, dupa momentul electoral, sa dea dovada de capacitate de dialog, de ratiune si de masuri realiste, care sa nu tina cont doar de interese politice — cine e de vina, cine trebuie sa plateasca, lucrul asta deja s-a intamplat pe 16 noiembrie, si ce facem in viitor ca asigurarea acestui drept fundamental sa nu fie doar o tema de dezbatere intre partidele si candidati, ci sa fie un lucru solutionat, asa cum s-a intamplat in votul din tara”, a mai spus Victor Ponta.

El a adaugat ca atat la primul tur de scrutin din 2 noiembrie, cat si la cel de-al doilea, activitatea electorala s-a desfasurat fara niciun fel de incidente. (Agentia Nationala de Presa AGERPRES)


Publicat de : ---
Data publicrii: 26 Noi 2014 - 05:52
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41930&titlu=Ponta__Alegerile_din_2_si_16_noiembrie_au_aratat_foarte_clar_ca_Legea_370/2004_trebuie_modificata