Prim-ministrul Victor Ponta a fost chemat in Parlament de Opozitie, pentru a explica modul in care a fost organizat votul din strainatate
. Ponta le-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au reusit sa voteze si a venit cu solutii concrete: modificarea legii electorale. Opozitia i-a cerut insa demisia. Dezbaterea din Camera Deputatilor a fost transmisa LIVE pe TVR News.
Guvernul propune ca votul electronic sau prin corespondenta sa fie prevazut in lege, iar Autoritatea Electorala Permanenta sa preia toate atributiile organizarii alegerilor. "Victor Ponta nu a inteles nimic din ce s-a intamplat pe 2 si 16 noiembrie", a spus vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Situatia inregistrata in mai toate sectiile de vot din strainatate, unde zeci de mii de romani au stat ore in sir la coada ca sa poata vota, e cercetata de procurori. Au deschis dosar penal pentru infractiunea de incalcare a dreptului de vot, pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. La Paris si la Torino au fost incidente violente, iar fortele de ordine locale au intervenit cu gaze lacrimogene. Doi ministri de Externe, Titus Corlatean si Teodor Melescanu, au demisionat din cauza scandalurilor provocate de proasta organizare a votului in strainatate.
Miercuri la ora 10.00 este programata prima sedinta a Comisiei speciale care va analiza modificarile la Codul electoral.
Declaratii Victor Ponta:
Este foarte clar ca Legea 370 trebuie modificata si dvs., reprezentantii Parlamentului Romaniei, sunteti cei indrituiti prin Constitutie sa faceti acest lucru.Cred ca se impune foarte clar sa realizam situatia actuala a numarului din ce in ce mai mare a romanilor care traiesc in afara granitelor tarii si logistica necesara pentru ca exprimarea votului acestora in conditii chiar si greu de prevazut In 2009 au fost organizate in strainatate 294 de sectii de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetateni romani. IIn 2014, in exact acelasi numar de sectii de votare, in primul tur au votat 161.000 de cetateni romani din strainatate, iar in turul 2 - 378.811, deci un numar de trei ori mai mare decat in 2009. Fac un apel la toate grupurile parlamentare din Parlament sa dea dovada de capacitate de dialog de ratiune si de masuri realiste, care sa nu tina cont doar de interese politice - cine e de vina, cine trebuie sa plateasca, lucrul asta deja s-a intamplat pe 16 noiembriePentru a putea lua o decizie va rog sa tineti cont de cateva elementePutem sa organizam mai multe sectii de vot, dar atat timp cat nu avem o evidenta a locurilor de unde vin mai multi votanti Solutia corecta din punctul de vedere al Guvernului este fie votul prin corespondenta, fie votul electronic. Un vot electronic care sa asigure cu adevarat accesul cetatenilor la vot este solutia corecta. Ramane ca dvs sa decideti Daca hotaram doar sa crestem numarul sectiilor de votare nu vom rezolva situatia.Alta propunere este de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului toate atributiile legale pentru organizarea votului. MAE nu are ca sarcina organizarea votului. Noi cerem MAE un lucru care nu intra in atributiile sale. Un guvern va fi totdeauna un guvern politic si va exista aceasta dezbarere . Vreau sa luati in calcul o lege care sa dea fie Autoritatii Electorale Permanente fie altei institutii atributiile organizarii alegerilor. Institutia sa nu fie una politica ci una tehnica.Vreau sa multumesc celor care au votat, indiferent cu cine au votat.
Publicat de
:
---
Data publicării: 26 Noi 2014 - 05:52